17.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Епископ Арсений стана Сливенски митрополит

37-годишният архиерей получи 7 гласа, другият кандидат – Мелнишкият епископ Герасим – 5

Епископ Арсений вече е Сливенски митрополит. 37-годишният протосингел на Пловдивската епархия беше избран със 7 глава. За него гласуваха Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски, Николай Пловдивски, Западно- и Средноевропейски Антоний, Наум Русенски, Киприан Старозагорски и Яков Доростолски. Другият кандидат беше Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод. За него гласуваха петима архиереи на Светия синод. След обявяване на резултатите от наместник-председателя Врачанския митрополит Григорий поледва церемония, на която присъстваха духовници и миряни.

„Надяваме се и вярваме, че във Ваше лице Светият синод получава още един всеотдаен съработник, решен и готов да даде всичко от себе си за доброто и благопреуспяването както на Сливенската епархия, така и на цялата ни света Православна църква, каза в словото си към новия Сливенски митрополит наместник-председателят на Светия синод. Вашият избор не беше лесен и безпроблемен. Той беше съпътстван от напрежения от различен характер, от изкушения и бушуващи страсти, крайности и противоборства. Всичко това не можеше да не ни смущава, но, от друга страна, то беше и свидетелство, че Православната ни църква е жива, че освещеният клир и Божият народ в богохранимата и скъпа на сърцата ни Сливенска епархия не са безразлични към личността на онзи, който ще води всички по пътя на спасението. Пък и нали още апостолът казва, че митрополит Григорий. След благопожелания на свой ред със слово отговори и новоизбраният Сливенски митрополит Арсений.

 „Подчинявам своето лично желание на Светата Църква. Уповаваме се на Божията сила. Моля да ми бъдете в подкрепа с вашите молитви. Най-малкият сред вас съм, но ще се старая да бъда добър митрополит. Засвидетелствам своята синовна обич към Пловдивския митрополит Николай“, каза той. И допълни, че вратата на Сливенска епархия ще бъде отворена за всеки клирик и мирянин. „Ще се старая да подражавам на покойния митрополит Йоаникий“, каза още нвоизбраният митрополит.

Знеполският епископ Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ със специалност „Теология“, която завършва с отличен успех през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. На 2 юли 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles