16.8 C
София
сряда, май 22, 2024
spot_img

Ефектът от рехабилитацията се появява две седмици след процедурите

Терапевтичният ефект от рехабилитацията се проявява до 2 седмици след процедурите

Пациентите упорито търсят бързо  разрешаване на здравословните си проблеми чрез медикаментозно лечение и слабо познават физиотерапията като средство за лечение.  Това заяви през „Следвай ме” физиотерапевтът д-р Антония Василева от болница „Тракия” в Стара Загора. Самото название „физиотерапия“ произхожда от гръцките думи „физис“ – природа и „терапия“ – лечение. Лечението на заболявания от почти всички области на медицината  се повлияват ефикасно с методите на съвременната физиотерапия и рехабилитация, поясни  д-р  Василева, която отскоро е началник на отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ в болница „Тракия“.

„При нас се лекуват предимно следоперативни пациенти при ортопедични заболявания –като алопластики  и метални остеосинтези на тазобедрени и коленни стави и други. Или пациенти претърпели мозъчен инсулт, които имат нужда от възстановяване на двигателните си способности. Искаме да обхванем повече хора, страдащи от дегенеративни ставни увреждания и възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат. Ние можем да им помогнем ефективно с помощта на богатия набор от модерни апарати, опитни лекари, рехабилитатори, медицински сестри и санитари.

Отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ на болница „Тракия“ провежда терапии в изключително широк спектър – в областта на електро- и светлолечението, кинезитерапията, хидротерапията, лазерната терапия, инхалационната терапия, термотерапията и други. Разполагаме с апарати, които са уникални за цяла Югоизточна България, посочи д-р Василева.

Такъв е професионалния терапевтичен диоден лазер, който въздейства противовъзпалително и обезболяващо, като намалява отоците. Лазерът намира приложение при широка гама от неврологични, ортопедични и възпалителни заболявания. Уникален за региона е и апаратът за ударно-вълнова терапия, който въздейства с механични вълни, нанасяни в определена последователност и със строго определена дозировка върху болното място. Изключително ефикасен е апаратът за лечение на увредени гласови връзки VocaStim, който оказва отлично въздействие след операции на щитовидна жлеза и други заболявания. Допълнителни възможности за лечение и рехабилитация на нервните заболявания и на опорно-двигателния апарат дават мултифункционалните тангенторни вани, които комбинират магнитотерапия и озонолечение.

В сектора за кинезитерапия отделението е едно от малкото в страната, което разполага с 2 апарата Fisiotek HP за пасивно раздвижване на горен и на долен крайник. Тези апарати създават комфорт на пациентите с придружаващи заболявания, позволявайки процедурите да се извършват както в седнало, така и в легнало положение на пациента.  Апаратът за пасивно раздвижване на горен крайник ни дава възможност да работим върху три стави – раменна, лакътна и гривнена, посочва д-р Василева. За разлика от конвенционалните апарати, Fisiotek HP задава точно определен ъгъл на движение на съответната става. Това движение става плавно, дозирано и в точни граници и в съчетание с активната кинезитерапия дава отлични резултати.

„Физиотерапията е много интересна област от медицината. Тя обаче е недостатъчно популярна като ефективно и безвредно средство за решаване на здравословни проблеми от различен характер. Факт е и че много от лекарите пропускат да насочат своите пациенти към лечение със средствата на физиотерапията и кинезитерапията. Ефектът от процедурите не се вижда на момента. Обичайно процедурите продължават 7 – 10 дни, но терапевтичния ефект се натрупва и настъпва до 2 седмици след това. Много от заболяванията, които се повлияват благоприятно от рехабилитацията, са хронични и за лечението им са необходими многократни курсове. Понякога, когато човек не види моменталния ефект, се отказва. Това е голяма грешка. Ако пациентите следват безусловно нашите препоръки във времето, те със сигурност ще усетят благоприятния ефект от физиотерапията, съветва д-р Василева.

В гимнастическия салон и фитнес залата на отделението се организират различни оздравителни курсове. В момента върви специализиран гимнастически курс за лечение на деца с гръбначни изкривявания. Екипът на отделението работи върху проект за редуциране на теглото при затлъстели деца, който ще включва обучение, специална гимнастика и хранителен режим.

Отделението „Физиотерапия и рехабилитация“ на Болница „Тракия“ работи по договор с НЗОК, но възможностите тук са толкова широки, че не всички процедури се покриват от пътеките на Здравната каса.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles