7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Женските полови хормони скачат от съставка в плажните масла

 

Мажем се с лосиони, кремове, млека и спрейове против изгаряния натъпкани с всякакви химически съединения. Някои от тях са досущ Менделеевата таблица.

Едно от тях и неговите производни  удрят по нивото на женските полови хормони, обелват  и я състаряват, дори докарва лишеи.

Става въпрос за химическото съединение оксибензон. То се използва като слънцезащитна съставка, но увеличава естрогените и създава редица проблеми при дамите, коментира водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров. Често пъти пораженията от него са толкова силни, че се налага болнично лечение, допълни той.

То е особено опасно за бременните и децата, довежда до тежки алергични реакции.

Немалко случаи на тежки алергични реакции в комбинация с изгаряния е лекувал проф. Александров.

Продуктите с оксибензон са много вредни и за жени, употребяващи контрацептивни средства. Дори, когато те са под чадър, за кратко време се получава тежко изявена слънчева алергия с изгаряния. Такъв е ефектът и, когато  жената е в менструация. Тогава нивото на естрогените е по-високо от обичайното, химичното съединение  ги покачва още повече и пораженията по кожата са налице, поясни лекарят.  Освен това, продуктите с тази съставка се измиват лесно от морската вода, посочи той като още една причина за недобрата защита  от слънчевите лъчи.

Въпреки тези опасности се оказва, че фирмите – производителки не посочват върху опаковките опасността от токсичния ефект.

Напротив, някои дори пишат, че такъв няма с цел добри продажби, предупреди специалистът.

Оказва се, че у нас режимът за внос и употреба на слънцезащитни мазила е твърде либерален. Те не се регистрират нито в Агенцията по лекарствата, нито в районните здравни инспекции. Единствената документация, с която те влизат в страната, са митническите документи. Вносителят трябва да представи, че продуктът е вписан в регистъра на Европейската козметична асоциация. Това важи и за тези, които се произвеждат в България, поясниха от Столичната регионална здравна инспекция.

Смята се, че въпросната асоциация е твърде авторитетен орган, каза директорът на инспекцията д-р Данчо Пенчев.

Според проф. Никола Александров обаче е необходимо да има по-голям контрол върху тези продукти. За пример, той посочи предложението на Европейската комисия (ЕК) от 2015 г. за забрана на употребата на оксибензоните. То не е прието на 100%, но е постигнато споразумение от това съединение да не се влага повече от 15%  в маслата, лосионите и кремовете, тъй като ЕК също е на мнение, че то е силно токсично както за човека, така и за природата. Например, в Австралия е доказано, че точно оксибензонът е причина за изчезването на коралите и забавянето на тяхното развитие.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles