10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Женското здраве зависи от два хормона. Кои са те?

От Д-р Детелина Тодорова

Женското здраве зависи от два полови хормона и тяхното действие. Това са естроген и прогестерон.

Естрогенът стимулира появата на кисти в гърдите и яйчниците, повишава задържането на вода и сол в организма. Освен това, той се свързва с рака на гърдата, фиброзната мастопатия, повишава складирането на мазнини в организма, сгъстяването на кръвта и повишаването на съсирването. На неговите ниски количества се държи намаляването и разпада на костната тъкан, но той не стимулира растежа и инхибира действието на щитовидните хормони, намалява либидото, повишава емоционалната чувствителност, стимулира разрастването на маточната лигавица.

Прогестеронът предпазва от кисти, естествен диуретик е и пречи на задържането  на течности, има превантивно действие срещу рака на гърдата и матката. Този хормон помага на тялото да използва мазнините за енергия, намалява гъстотата на кръвта, стимулира разтежа на костната тъкан и затова профилактира остеопорозата. Същевременно, той подобрява действието на щитовидните хормони и ускорява метаболизма, повишава либидото, подобрява настроението, кара лигавицата на матката да узрее и стопира излишната тъкан, подобрява функцията на надбъбречните жлези.

Основните причини за появата на завишен естроген са:

Приемът на животински и ксено-естрогени (външни,чужди естрогени).

Животинските приемаме от млечните храни, от месото са растежните хормони

Фитоестрогените (растителните) се съдържат в бобовите растения, соята, лененото семе, сусамът, соевият лецитин и други.

Препоръчва се да се избягва грахово-бобовият протеин, соевия и млечният протеин. Заместители са колагенът и кокосовото брашно.

Причини за повишаване на естрогена са още пестицидите, които поглъщаме с плодовете и зеленчуците, петролните съединения в някои кремове, лосиони, сапуни, шампоани, парафини, лак за коса, ароматизатори, лак за нокти, лепила, автомобилни газове, препаратите в химическото чистене, всички пластмаси, промишлени отпадъци, хормоно-заместителна терапия, вкл.противозачатъчни!

Нивата на естрогена се покачват и при чревен дисбаланс или нарушена детоксикация в резултат на дисбактериоза. Тя се появява, когато черният дроб не се справя с детоксикацията,поради заболяване или генетичен проблем, лактантна и глутенова непоносимос. Причина е още запекът и пропускливите черва. Към това се прибавя и дефицит на ценни вещества, като витамин В12, фолиева киселина, магнезий  или пък генетични проблеми. Кофеинът също играе роля (повече от 4-5 чашки кафе дневно), тъй като той насърчава производството на кортизол и надбъбречните жлези отново превръщат наличния прогестерон, за да отговорят на търсенето на кортизол. Стресът- влияе върху надбъбречните жлези. Именно затова жените не забременяват, когато са под стрес. По време на стрес организмът ни има нужда от кортизол и той го набавя като преобразува прогестерона в кортизол. (Очаквайте продължение)

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles