14.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Живакът чупи термометъра

Червен код за опасни жеги в 3 области, оранжев – в 17, температурите скачат над 40 градуса, малко колабирали по улиците

Живакът чупи термометъра, шегуват за хората, все още останали с капчица чувство за хумор в горещините. Въздухът буквално е наженен, има опасност от пожари в горите, стърнищата, дори от храстите край пътя. Затова не хвърляйте тлееща угарка на земята, преди да се отдалечите се уверете, че сте загазили огъня напълно.

Червен код за опасни жеги в три области, оранжев – в 17, температурите скачат над 40 градуса предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).  В червено са Плевен, Велико Търново и Русе. Там максималните температури до 40-42 градуса. В тези областин колабиралите на улицата, за радост, са само четирима, съобщиха за „Следвай ме“ от съответните центрове за спешна медицинска помощ. Един от тях е във Велико Търново, закаран е в болница. Други трима са в Плевен.

В осемнадесет други е обявен оранжев код, за горещо време с максимални температури от 39-41 градуса. В  седем области от НИМХ е обявен жълт код, за високи температури между 35 и 38 градуса.

От института съобщават, че вчера най-високите температури са измерени в синоптичните станции в Русе и Сандански – 38 градуса, в Ловеч, Плевен и Пазарджик – 36 градуса. Най-ниски са били те по Черноморието: Шабла – 26 градуса, Бургас и Ахтопол – 27 градуса. Оттам обявят още от днес за утре червен код за опасно високи температури в седем области на страната. Те ще бъдат съобщени допълнително.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles