8.3 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Жълт код за високи температури в 12 области

Не излизайте без належаща причина между 11.00 и 15.00 часа, тогава е най-горещо и опасно

Жълт код за високи температури е в сила за 12 области в страната. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

В тези области се очаква горещо време, като максималните температури там ще достигнат от около 35 до 38°.

Стоенето на открито без шапка в горещините застрашава от топлинен  удар, предупреждават лекари.

От най-голямо значение е да ограничавате излизанията си навън в часовете между 11.00 и 15.00, когато температурите са най-високи, а от 12.00 до 16.00 часа препоръчително е да се стои на климатик или на възможно най-сенчестото място.

При разходка навън правете чести почивки, хората със светла кожа трябва да са с повишено внимание, защото могат да получат слънчев удар и изгаряния. Същото се отнася и за сърдечно болните. На открито използвайте шапки с широка периферия, носете светли и широки дрехи.

Пиенето на много течности също е задължително, за да се предпазите от топлинен удар. На ден пийте над 2 литра вода или течности, съдържащи сол, като айран и бульони. Алкохолът обаче е абсолютно противопоказен в горещите летни дни.

Внимание трябва да се обърне и на разхлаждането в басейни и в морето, защото рязкото охлаждане може да доведе до термичен шок и да причини проблеми с дишането.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles