9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Закриват BG-председателството с концерт на „Йоан Кукузел Ангелогласният”

Събитието е в катедралата „Свети Стефан” във Виена

Краят на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде отбелязано с концерт на „Йоан Кукузел Ангелогласният” в катедралата „Свети Стефан“ във Виена. Това съобщиха от Българския културен институт в австрийската столица „Дом Витгенщайн“.

Концертът, който е тази вечер, е своеобразен поздрав към предстоящото председателство на страната-домакин – република Австрия.

Българският културен институт „Дом Витгенщайн” го организира и преговаря близо година, за да се състои той в знаковия католически храм.

Проектът се реализира и с подкрепата на Посолството на Република България в Република Австрия и на Постоянното представителство на Република България в Австрия, както и със съдействието на Kunst und Kultur, Австрия.

Присъствие на него са потвърдили десетки дипломати, посланици, политици, приятели на България в Австрия.

Специално за концерта ще пристигне и българският министър на културата Боил Банов, който ще поизнесе и приветствено слово.

Гост на концерта ще бъде и еврокомисарят госпожа Мария Габриел.

В продължение на повече от 40 години вокалният ансамбъл осъществява редица концерти в България и в много европейски страни, както и множество звукозаписи. Представянето му на международните фестивали за старинна музика в Париж, Авиньон, Стари Сонч, Единбург, Бидгошч, Ченстохова, Рим, Краков, Санкт Петербург, Москва, Нови Сад, Белград, е безспорно доказателство за неговия международен авторитет.

Участието на “Йоан Кукузел – Ангелогласният” във фестивала за църковна музика “Хайнувка” в Полша през 1987 г. е отличено с първа награда и със специалната награда на публиката. През 1994 г. ансамбълът открива първия фестивал за духовна музика “Екуменика” в Прага, а през 1995 г. реализира запис за компактдиск в Лихтенщайнския дворец в Прага.

Ансамбълът е удостоен с високата чест да изнесе концерт в Москва по случай 1000-годишнината от приемането на християнството в Русия, концерти пред австрийския президент в двореца “Хофбург” (1982) и пред италианския президент в Рим (1983), а през 1985 г. участва в тържествената меса за светите братя Кирил и Методий, отслужена от папа Йоан-Павел ІІ в катедралата “Сан Пиетро” в Рим.

Сред най-престижните му изяви през последните години са участията му в тържествения концерт на 24 май 2002 г. в зала № 1 на НДК пред папа Йоан-Павел ІІ, в тържествения концерт по повод подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, изнесен в Двореца на културата в Лисабон, Португалия, през пролетта на 2005 г., в тържествения концерт в навечерието на влизането на България в Европейския съюз, изнесен в Рим, Италия, на 30 ноември 2006 г. в известната базилика „Санта Мария Маджоре”, който бе записан от Радио Ватикана и издаден на компактдиск.

 

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles