22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Запеканка от тиквички и пилешка кайма

Лятото е сезонът на по-леките храни. Повечето хора дори изхвърлят месото от менюто си в горещините. Някои обаче не могат да си представят, че ще се нахранят, ако то не присъства на трапезата им.

Качествени стоки за всеки вкус.

Междинен, диетичен, но и вкусен вариант е пилешкото, приготвено с различни видове зеленчуци.

„Следвай ме” ви предлага то да е под формата на кайма и да е в запеканка с тиквички. Блюдото е наистина от тези, за които се казва: Ще си оближеш пръстите!  Тази рецепта не е претенциозна. Приготвя се сравнително бързо и трудно с нея стават грешки. Освен това, тя е подходяща  и за бира, и за бяло вино, и за розе, че и за червено вино.  Всичко, необходимо за вашата трапеза можете да откриете във веригата магазини АВАНТИ. Качеството е отлично, цените са по джоба на всеки. За адресите им вижте ТУК и ТУК.

Продукти (за 6 порции): тиквички – 450 – 500 г, ориз сварен до полуготовност – 200 г, яйца – 2 броя, твърдо сирене от типа на кашкавалените – 100 г, кромид лук – 50 г, чесън – 2 скилидки, магданоз – половин връзка, копър – половин връзка, сол – на вкус, смлян черен пипер – на вкус, олио или зехтин за намазване на формата за печене.

Приготвяне: Оризът се сварява до полуготовност. Тиквичките се настъргват на едро ренде и се оставят, за да пуснат сока си. Смилат се лукът и чесънъг, а също и зеленините. Фурната се загряна на 200 градуса.

В дълбок съд се слагат каймата, оризът, отцедените от сока тиквички, яйцата, двата вида лук. Добавят се зеленините. Масата се посолява, опиперва и се разбърква добре.

Формата за печене се намазва с мазнина. Сместа се изсипва в нея,  заравнява се, пече се около 30-40 минути. Твърдото тип кашкавалено сирене се настъргва на едро ренде. 15 минути преди пълната готовност се поръсва върху запеканката и печенето продължава с него докато се получи златиста коричка.

Ястието се сервира топло. По желание до парчето в чинията може да се добави лъжица гъсто кисело мляко или заквасена сметана.

Следвай ме – Гурме     

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles