4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Започват снимки на първия филм за Петя Дубарова

Започват снимки на първит пълнометражен филм за поетесата Петя Дубарова, съобщиха от община Бургас. Режисьор е Александър Косев, който поясни, че лентата ще бъде за една своеобразна съвременна Петя. За снимките ще бъдат ангажирани статисти от града на всякаква възраст. През 2019-та се навършват 40 години от смъртта на поетесата, сложила край на живота си като ученичка.

Заглавието е заимствано от едноименния разказ на поетесата – „Петя на моята Петя“. Автори на сценария са две заклети почитателки на стиховете на Петя Дубарова – Нели Димитрова („Love.net“, „Възвишение“, „Връзки“, „Домашен арест“, „Скъпи наследници“) и Валентина Ангелова („Под прикритие“, „Домашен арест“, „Скъпи наследници“).  По думите им сценарият е вдъхновен от поезията и личността на Петя Дубарова, но без да разказва за живота й. Действието се развива в наши дни и се концентрира върху историята на съвременно бургаско момиче, също на име Петя.

„Това ще бъде филм за една съвременна Петя в днешния Бургас. Този  град продължава да ражда таланти и за нас ще е чест да снимаме тук. Целият екип вярваме, че ще създадем продукт, който ще се хареса не само у нас, но и зад граница, защото сценарият е силен и много повлиян от незабравимата Петя Дубарова – една от културните емблеми на България“, казва режисьорът Александър Косев. „Следвай ме” припомня, че той е с опит в режисурата от ТВ-продукциите „Столичани в повече“, „Домашен арест“, „Кантора Митрани“, „Дървото на живота“, „Връзки“, „Откраднат живот“ и „Скъпи наследници“. По заснемането на филма „Петя на моята Петя“ Александър Косев ще работи с оператора Иван Вацов („Вила Роза”, „Привличане”, „Expendables”), а част от ролите ще изпълняват добре познати имена от екрана.

Филмовата продукция се осъществява с финансирането на Националния филмов център и на Община Бургас, има и кофинансиране от чужбина.

ДОБРОТА

Петя Дубарова

Понякога съм толкова добра,

че цялата изтръпвам и боли ме.

И вените ми, сплетени в гора,

ми търсят ново, благородно име.

Понякога съм толкова добра!…

И скрива ме във коша си чемшира

на двора. Неизмислена игра

ме търси и ръцете ми намира!

Понякога съм светла като мед.

Тогава светли устни ме обичат.

Понякога съм златен слънчоглед,

красив като главата на момиче.

Понякога съм бяла и добра.

Как рядко ми се случва да съм бяла!

Тогава искам сън да подаря

на всекиго. И свойта обич цяла

да счупя на парченца от стъкло,

да пръсна и добри ръце да сгрея.

И дала сок на нечие стъбло,

да пазя свойта тайна, че живея!

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles