18.5 C
София
понеделник, май 20, 2024
spot_img

Защо в Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица

Един анализ на Дойче Веле

Особено по време на гръцката дългова криза често се чуваше клишето за „мързеливите гърци“. То се оказва твърде устойчиво, независимо че беше многократно опровергавано. За последно – от изследване, проведено от университета в Гронинген през септември 2023 година. От него става ясно, че хората в Гърция работят средно по 2036 часа годишно, следвани от поляците (2023 работни часа). Германците заемат едно от последните места по този показател – те работят само 1386 часа в годината.

Гърците са сред най-работливите

МВФ похвали Гърция за очаквания икономически прираст в страната през 2024 година, който навярно ще е почти 3%. Всички цитирани данни показват, че гърците всъщност са сред най-работливите в ЕС. Изследване на Евростат, цитирано от германското икономическо издание „Виртшафтсвохе“, също го потвърждава. Според него средната работна седмица в Гърция през 2022 година е била с продължителност 42,8 часа, а в Германия – 40,4 часа.

Нещо повече – от 1 юли в Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица в частния и публичния сектор, но не и за държавните служители, съобщава списание „Фокус“. По този начин Гърция иска да се справи с един проблем, който съществува и в Германия – липсата на квалифицирани кадри. Това обаче не пречи в Германия да се обсъжда дори въвеждане на четиридневна работна седмица, като тази идея е особено популярна сред младите хора.

От 1 юли трудещите се в Гърция ще могат да работят шест дни в седмицата – но промяната е на доброволни начала, тоест всеки ще може сам да решава дали да работи по още един ден в седмицата. Допълнителният труд ще бъде поощряван с щедра надбавка към заплатата: ако извънредният работен ден е в събота, увеличението ще бъде от 40%, а в неделя и на официални празници служителите ще получават 115% по-високо възнаграждение, пише „Виртшафтсвохе“.

Много гърци полагат извънреден труд

Не всички обаче са ентусиазирани от идеята за шестдневна работна седмица. Експерти виждат в този експеримент на правителството опит законодателството да се приведе в съответствие с реалността, коментира сп. „Фокус“ и припомня, че много гърци се нуждаят от две или повече работни места, за да свързват двата края. Адвокатът по трудово право Янис Карузос например казва пред германското издание, че много хора и сега полагат допълнителни часове труд, но той обикновено остава недеклариран и незаплатен.

Най-много от новия регламент ще печели държавата, която ще събира по-високи социалноосигурителни вноски и данъци, тъй като се очаква да намалее делът на недекларирания труд, отбелязва още „Фокус“. В същата връзка „Виртшафтсвохе“ цитира германския икономист и експерт за Гърция Йенс Бастиан, който приветства факта, че т.нар. сенчеста икономика, част от която е и недекларираният извънреден труд, все повече ще излиза на светло. Той обаче не е убеден, че доброволната 6-дневна работна седмица е онази реформа на пазара на труда, от която Гърция сега се нуждае.

Ще се реши ли проблемът с недостига на работна ръка?

Критики се чуват и от опозицията, както и от синдикатите. Освен това е твърде съмнително, че промяната ще реши проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, от който страда също Гърция. „През последните 12 години много млади и мотивирани хора напуснаха страната поради липсата на перспективи за бъдещето. Те няма да се върнат, ако работят повече и имат по-дълъг работен ден“, убеден е Йенс Бастиан.

Така или иначе възможността е налице – шестдневната работна седмица ще влезе в сила от 1 юли. Мярката ще се подчинява на строги правила. Освен че ще плащат надбавки, работодателите ще трябва да се погрижат и за това работното време да не надхвърля осем часа на ден, както и допълнителните работни часове да не са нощен труд. Друго изискване е извънредният труд да бъде предварително регистриран на централния сървър на Министерството на труда.

****

Гърция: „Който в днешно време има деца, е направо герой“

В североизточната част на Гърция, край границата с България и Турция, бебета почти не се раждат. Децата в гръцките села там са изолирани и често нямат наблизо приятели за игра. „Който днес има семейство и деца, е герой.“

Снимка: Louisa Gouliamaki/REUTERS

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles