2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Идол се сгромолясва по молитвите на св. мчц. Татяна Римска

От: Наташа Войкина, Враца

Идол се сгромолясва по молитвите на света мъченица Татяна Римлянка, мъчителите й разколебават и отказват да я изтезават. Това са само част от нещата, случили се в резултат на нейната силна вяра.

Паметта й Православната църква в България почита на 12 януари.

Красивата девойка Татяна, пострадала за вярата си при управлението на малолетния все още император Александър Север ( III век.), била от богато и знатно семейство на римски префект, което обаче я възпитало в християнството. Тя получила блестящо образование и имала много кандидати за женитба. Езичеството им обаче я отблъснало и тя решила да остане неомъжена, като посветила живота си в служба на страдащите, бедните и немощните. Аристократичната римлянка била посветена за дякониса. Въпреки,че императорът зачитал всички религии и не преследвал християните, а майка му Юлия Мамея ги покровителствала, повлияна от великия християнски мислител Ориген, сановниците-попечители често устройвали мъчения над привържениците на Месията.

По време на поредното насилие над християните в Рим в списъка за наречените за превъзпитание била включена по донос и Татяна.

Без да се съобразят със знатния й произход и социален статус, както и с безукорния й живот,т я била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от тялото й. След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това предизвикало голямо смущение и объркало мъчителите й. Те се разколебали в правотата на своите господари, а молитвата на неустрашимата девойка била само една – Бог да докосне сърцата им и да ги обърне към Себе Си.

И молитвата на светата мъченица била чута. Самите мъчители молили господаря си да отмени изтезанията над нея. Случило се така, че внезапно ги осияла светлина от небето и те видели ангели да подкрепят страдащата девица. Те паднали на колене пред Татяна и възкликнали: „Прости ни, служителко на истинския Бог!“ Заради слабостта си, според тогавашните разбирания, те били предадени на смърт, като новоявени християни.

Когато след целодневно мъчение отвели девойката в тъмницата, през цялата нощ тя, огряна от нетленна светлина, велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните рани. И това чудо не трогнало мъчителя-градоначалник. На следващия ден той отново я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната несломимост, накрая управителят наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв започнал да й се гали и да ближе кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на „галилеяните“, той заповядал на палачите незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченица Татяна.

Честит празник на именничките!

Честит празник на г-жа Татяна Попова,собственик на веригата магазини “АВАНТИ”, приятел на сайта „Следвай ме“, достойно носеща името на небесната си покровителка!

Правоснлавната общност познава г-жа Попова не само, като православна християнка, изпълнена с гореща вяра, но и като човек, всякога откликващ на апелите за милосърдие, оказваща добрини и разбиране. Години наред тя е дарител за благородни каузи, църковно домостроителство, издаване на православна литература, изографисване и възстановяване на храмове и неизменно и скромно откликва на много призиви за подкрепа и спонсорство, притежавайки сама инициативност и изключителна скромност. Последният й топъл жест бе за деца и юноши, за които викарият на Патриарх Неофит – Епископ Поликарп организира на 5- ти януари Богоявленски водосвет с хвърляне на кръста в топлия закрит басейн с минерална вода ”Силвър Сити”. Собственичката му Розалия Попова получи подаръци от Софийската Света митрополия, а децата-образователни детски книжки и осветени нагръдни кръстчета. Лакомствата за тях бяха осигурени от г-жа Татяна Попова.

Да бъдат дръзновени и силни във вярата днешните именнички, да са здрави и да подражават на небесната си закрилница!

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles