10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Издадоха книга на емблематичния старец Клеопа (Илие)

Представят я български и румънски богослов в Софийския университет

Преди броени дни излезе от печат книгата „Разговори за православната вяра” на емблематичния румънски старец Калиопа (Илие). Тя е дело на издателство „Омофор”, а представянето й ще бъде на 22 януари, от 18.30 ч. в новата конферентна зала на Софийския университет (сграда Ректората).

Книгата ще бъде представена от доц. д-р Йон Кроитору –

преподавател по патрология в Богословския факултет на университета „Валахия“ в Търговище, Румъния  и доц. д-р Андриан Александров – преподавател по омилетика и християнска педагогика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.  Ще бъде оказан и кратък видеозапис,  посветен на необикновената личност на стареца Клеопа.

Архим. Клеопа (Илие) е един от най-обичаните духовници на Румъния, познат и в целия православен свят. Няколко пъти е арестуван от тайните служби на тоталитарния режим, но комунистическите гонения не успяват да прекършат апостолския му дух и благодарение на духовното му ръководство десетки манастири в Румъния се възраждат за нов живот. Сред неговите духовни чада са някои от най-именитите богослови и духовници на Румъния. В продължение на десетилетия хиляди хора идват в румънския манастир „Сихастрия“ при стареца, за да потърсят от него духовен съвет и упование за вярата си, а след кончината му през зимата на 1998 г. скромната му килия и гробът му се превръщат в благодатно място за поклонение.

В предговора към „Разговори за православната вяра“ старецът Клеопа пише:

„Винаги съм смятал, че дискусиите са най-полезните, ако те се водят честно и с единственото желание да се достигне до истината. И не съм се лъгал. Имах щастието да видя плодовете от подобни разговори в душите на тези, които идваха с разкъсвана от съмнения вяра, а си тръгваха с вяра, избистрена като планински извор”.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles