20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Канадски учени изобретиха уред за изчистване на алкохола от тялото

Канадски лекари разработиха устройство, което кара белите дробове да отделят във въздуха не само въглероден диоксид и други отпадъчни продукти, но и молекули етилов алкохол за много кратко време. Благодарение на това ще бъде възможно спасяването на животи в случай на остро алкохолно отравяне. Статия, описваща разработката, е публикувана от научното списание „Scientific Reports“.

„Устройството ни е набор от клапани, тръби, маска за лице и цилиндър с въглероден диоксид и може да се помести в малък куфар. То е много лесно да се направи, не се нуждае от електроника или компютри, за да работи“, каза един от разработчиците, професорът в университета в Торонто (Канада) Джоузеф Фишър.

Сред чертите на човека, които го отличават от повечето други видове бозайници, има една доста необичайна. Хората могат да консумират относително голямо количество етилов алкохол и да се напият, а тялото на други животни или бързо разлага молекулите му, или не понася дори малко количество алкохол. Учените предполагат, че благодарение на това нашите предци са могли да ядат презрели и ферментирали плодове, които животните не са яли.

Почти целият алкохол се отделя от човешкото тяло поради работата на няколко ензима, които разграждат молекулите на етанола и продуктите от неговото разграждане в чернодробните клетки. Човешките версии на тези ензими работят относително бавно, така че алкохолът се натрупва в кръвта. Ето защо се напиваме.

Ако човек пие твърде много алкохол, той може да бъде отровен с него: в такива критични ситуации черният дроб физически не е в състояние да премахне бързо етанола от тялото. По правило в такива случаи лекарите просто се опитват да поддържат пациента жив, като инжектират в тялото му кислород и лекарства, които стимулират работата на сърцето и други органи.

Канадските лекари са измислили как да ускорят този процес. Те забелязали, че при липса на кислород във въздуха и учестено дишане белите дробове на човек започват да отделят много молекули алкохол. Учените решили да проследят колко бързо алкохолът ще се отдели от тялото на доброволци, ако дишането им се учести.

Фишър и колегите му създали специално устройство, което поддържало постоянно ниво на въглероден диоксид в кръвта на участниците в експеримента. Благодарение на това те не загубили съзнание поради прекалено учестеното дишане и факта, че по-голямата част от CO2 се отделил от кръвта им през първите няколко минути, след като започнали да дишат дълбоко.

По-нататъшни експерименти показват, че благодарение на това алкохолът всъщност се отстранява от тялото по-бързо. Учените успели да нормализират концентрацията на етанол в кръвта на доброволците няколко пъти по-бързо, отколкото при естествената неутрализация на алкохола.

Фишър се надява, че ако работата им завърши с окончателен успех, такива устройства могат да се използват за борба с последиците от злоупотребата с алкохол, както и за решаване на други медицински и научни проблеми, свързани с обмяната на газове между белите дробове и околната среда.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles