21.8 C
София
сряда, юни 19, 2024
spot_img

Изследват предсърдно мъждене и кръвно без направление

На 17 май 2018г., от 11.00 до 18.00 ч., в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Благоевград и Кърджали на публични места ще бъдат разположени пунктове, където специалисти на доброволни начала ще консултират и ще информират гражданите за съвременните методи за профилактика, диагностика и лечение на хипертонията и усложненията й при възрастни и деца; ще бъдат направени тестове на желаещите за оценка на информираността с награди; ще им се измерва тегло и кръвно налягане с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Това съобщи за „Следвай ме“ проф. д-р Свeтла Торбова – председател на Българската хипертонична лига (БХЛ). Проявата е в рамките на Национална кампания „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен рисъм – превенция от инсулт”.

Ето къде лекари ще ви премерят кръвното и ще ви консултират:

17 май, четвъртък, 11.00-18.00 ч.

София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)

София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В

Пловдив – площад Централен (от западната страна на сладоледена къща Афредо)

Благоевград – ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)

Стара Загора – Централен парк “5-ти октомври” (до фонтаните)

Бургас – ул. „Александровска”, пред сградата на Общината

Варна – пред Операта – пл. Независимост / пред Фестивалния конгресен център – вход на морската градина/

Русе – площад „Свобода”, срещу Съдебна палата

Плевен – площад „Възраждане” срещу фонтаните

Хасково – пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад Общински и площад Свобода)

Кърджали – площада срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров

Велико Търново – парк Марно поле

Тази година, освен общините, четири университетски болници партнират на БЛХ в кампанията с безплатни кардиологични прегледи по повод Световния ден на хипертонията:

УМБАЛ „Александровска“, София – прегледи в периода 14-31.05 от 9.30 до 20.00 ч. в приемен кабинет на Клиника по кардиология, записване на тел. 02/ 9230 467 и 02/9230 339.

УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив – прегледи на 17 май от 10.00 до 16.00 ч.в приемен кабинет на Отделение по кардиология

УМБАЛ „Св. Марина“, Варна – прегледи в периода 14-31 май в приемен кабинет на кардиологичното отделение, записване на тел.: 052/ 978302

УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен – прегледи на 17 и 18 май от 08.00 до 13.00 ч. в ДКЦ, приемен кабинет №405

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти, граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

Инициативата се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.

 

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles