19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Изтеглят милиони шокладови яйца в Европа заради съмнения за салмонела

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията съобщи, че разследва десетки случаи на салмонела, за които е съобщено или се подозира, че са свързани с консумацията на шоколадови продукти в поне девет страни, предаде Ройтерс. 

Производителят Ferrero обяви изтегляне на шоколадови яйца „Kinder Surprise“ от британски и ирландски магазини. Италианската група информира, че не са установени положителни проби за салмонела в продукти „Киндер“, пуснати на пазара. 

Европейската агенция не спомена Ferrero или друга компания в изявлението си, но предупреди, че съобщените случаи са основно при деца на възраст под 10 години. 

Най-висок брой случаи се отчита във Великобритания – 63 към 5 април, уточни регулаторът. Другите страни, в които има вероятни или потвърдени случаи, са Франция, Ирландия, Белгия, Германия, Люксембург, Нидерландия, Швеция и Норвегия

Европейската здравна служба посочи, че заедно с Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) разследва 134 потвърдени или евентуални случая на салмонела. 

Изтегляния на продукти бяха обявени в няколко страни, включително Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург и Великобритания, допълни Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Източник : БТА

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles