11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Индийци правят зимен домат от BG семена

Индийци правят зимни домати от български семена. Това съобщава „Монитор”, позовавайки се на Bbusinessworld.in.

Учените от Университета по земеделски науки и технологии в Кашмир провеждат експерименти с вносни семена от домати, за да разработят хибрид, който ще расте през зимните месеци, тъй като местните сортове не са студоустойчиви.

В момента студентите от университета правят опити със зародишна плазма от различни сортове домати.

„Нашите професори искаха да направим свои собствени хибриди от различни плодове и зеленчуци. Зародишна плазма е била поръчана от САЩ, България, Перу, Германия и Полша. Вече имаме малко местен материал, с който експериментирахме известно време. Ще съберем нещата да видим какво можем да създадем, каза д-р Ризван Рашид, помощник-професор и учен от университета.

„Надяваме се, че нашите опити скоро ще дадат добри резултати и фермерите ще имат полза от подобрената реколта. Опитахме се да решим проблемите, които много земеделци имат и се надяваме да направим нов продукт, който да бъде по-толерантен към студен климат“, добавя той.

Ученият от университета Хариш Кумар обяснява, че основната цел на тези експерименти е да се събира реколта домати дори извън сезона, когато те не се отглеждат.

„Дотук сме създали 150 хибрида домати. Потреблението им тук е много високо, но за съжаление заради студения климат те не растат от декември до март. Ние оценяваме формата, размера и студоустойчивостта на тези растения, за да можем да ги подобрим и да създадем хибрид, който да расте добре при нашия климат. Опитваме се да направим хибрид, който да покълва през януари и да плододава през април или май”, казва той.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles