18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Италия започва да произвежда „Спутник V”

Създателите на руската ваксина поискаха извинение от Европейската агенция по лекарствата

Руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ ще се произвежда в Италия дори ако Европейската агенция по лекарствата (EMA) не одобри употребата на лекарството в ЕС. Президентът на Италианско-руската търговска камара Винченцо Трани каза това в интервю пред кореспондент на ТАСС, отговаряйки на въпроса дали е възможно да се произвежда лекарството без сертифициране от EMA. Новината беше потвърдена и от европейските агенции.
„Разбира се, да. Важно е да се разбере, че самият производствен процес няма нищо общо с продажбите на ваксини на дребно, това са два различни процеса. Мисля, че ако няма разрешение [в ЕС], тогава има много други страни, където тази ваксина е много необходима“, каза той.
По-рано РФПИ обяви сътрудничеството на фонда и швейцарско-италианската компания Adienne Pharma & Biotech за производството на ваксината Спутник V в Италия. На 8 март Италианско-руската търговска камара обяви подписването на съответното споразумение.
Във вторник La Repubblica съобщи, че руската ваксина ще се произвежда от юли в завода Adienne Pharma & Biotech в Капонаго, област Ломбардия.
Създателите на руската ваксина „Спутник V“ поискаха извинение от председателя на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА). Поводът е изявлението на нейния председател Криста Виртхумер – Хохе, която заяви пред австрийската телевизия ORF късно снощи, че разрешаване на препарата от някои европейски страни е като „руска рулетка“, предадоха световните агенции.

Днес и друга „престрелка около руската васина закова вниманието на еврпейците. Създателите на препарата поискаха извинение от шефа на ЕМА.

„Искаме публично извинение от Криста Виртхумер-Хохе от агенцията за отрицателните й коментари към членове на Европейския съюз, които дават пряко одобрение на „Спутник V“, се казва в официалния акаунт в Туитър на създателите на ваксината. Тя е разработена от научно-изследователският център „Гамалея“ и Руския суверенен фонд.  В телевизионното предаване в понеделник вечерта Криста Виртумер – Хохе поясни, че засега няма данни за странични въздействия на препарата, но прикани европейските страни да изчакат одобрението му от аганцията. ЕМА започна да разглежда „Спутник V“ миналата седмица с цел евентуалното й прилагане и в Евросъюза. Реагираха часове по-късно след телевизионното предаване. „Подобни коментари са неуместни и вредят на авторитета на Европейската агенция по лекарствата, както и на процедурата й по оценяване. Нейните коментари предизвикват сериозни въпроси за възможно политическо вмешателство в процеса на експертизата. Европейската агенция по лекарствата не е допускала подобно заявление по отношение на никоя друга ваксина. Такива коментари са неуместни и подриват доверието към агенцията и самия процес на експертизи“, заявяват създателите на „Спутник V“. Руският фонд изтъкна, че ваксината му вече е одобрена в 46 държави и упрекна Европейската агенция по лекарствата, че „месеци наред е отлагала“ процедурата по одобряване на „Спутник V“. Преди одобрението й п оръчки направиха Чехия и Словакия.

Следвай ме -Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles