10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Как да запазим градинския инвентар?

За добрия стопанин съхраняването на градинския инвентар е от не по-малка важност, отколкото грижата за реколтата, дори греблото, лопатата, пилата, секача и другите сечива да му трябва чак догодина. След приключва на работата в градината през есента, те трябва да бъдат почистени, ремонтирани, смазани и защитени от корозията. Преди да ги приберете на стелажите, изчистете рафтовете.

За почистване на лопатите, вилите и другите големи метални предмети речният пясък е много подходящ. Сипете от него в кофа и прибавете малко количество машинно масло. Достатъчно е два – три пъти да втъкнете лопатата в тази смес, за да стане тя чиста и смазана.

Чистенето на градинския инвентар включва не само отделянето на залепналата земя и растителни остатъци. От всички метални повърхности трябва да бъде отстранена появяващата се ръжда. Това се прави с четка с метални косми или гъба с метална грапава част, която предварително е потопена в денатурат.

Пластмасовите и стъклените мерителни съдове трябва добре да се измият с вода и дезинфектират със слаб манганов разтвор, след което да се подсушат. Това е и допълнителна профилактика срещу гъбични заболявания в градината.

Пръскачките и всякакви други съдове, използвани за обработка с химически препарати трябва да се измият добре с течаща вода до отделянето на всички използвани вещества.

Дървените ръкохватки и дръжките изтрийте добре с парцал или вата. По ваша преценка ги покрийте с лак, за да ги предпазите от влагата. Намажете с машинно масло или друга смазка металните части на машините. Специалните спрейове за градински инструменти не са просто мода. Те защитават надеждно от корозия, инструментите се цапат по-малко. За да не бъдат подлагани на въздействието на влагата, корозията и прочие нежелателни явления, изберете  подходящо място за съхраняване. Това може да бъде мазе, контейнер или дуго място, което може да осигури защита от проникване на влага и достатъчно проветряване.

Лопатите, греблата, вилите и други подобни инструменти следва да се съхраняват във вертикално положение, най-добре прикачени към стената. Пилите, ножовките, градинските ножици и секачи трябва да бъдат завити във вестник или сложени в специални калъфи. Металните части на мотиките и лопатите е добре да завиете в намаслена хартия. Бензиновите триони и другите подобни, както и електрически машини съхранете през зимата според инструкцията в книжката за упътване.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles