12.4 C
София
неделя, февруари 25, 2024
spot_img

Как да избегнем зимните травми

Действия след падане, проверка на общото състояние и помощ – съвети дава д-р Иван Георгиев от Военномедицинска академия

Различни са причините за повишения травматизъм през зимния сезон. На първо място, това е подхлъзването върху заледена или заснежена повърхност. И на второ – възрастните хора над 60 години, които често са с неразпозната до момента остеопороза. Това казва д-р Иван Георгиев  от екипа на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия във Военномедицинска академия (ВМА).

Остеопорозата се характеризира с постепенна загуба на костно вещество и промяна в архитектурата на костта, които водят до повишен риск от фрактури. Моят съвет към жените в менопауза, както и към всички пациенти над 60-годишна възраст, е поне веднъж на всеки 2 години да си правят изследване на костната плътност, т.нар. остеодензитометрия. И – при стойност под -2.5, незабавно да започнат лечение. За съжаление, това заболяване протича безсимптомно в продължение на години и много често първият симптом е счупването от нискоенергийна травма, каквато е падането от собствен ръст.

Най-честото счупване след подхлъзване и падане е в областта на китката. На второ място са счупванията в областта на глезена, следват тези на тазобедрената става, рамото, лактите и колената.

За да не станем пациенти на Спешното, е добре да спазваме няколко простички правила.

Основен фактор за зимния травматизъм е подхлъзването върху сняг и лед. Така че, бих посъветвал всеки, който възнамерява да излезе навън, да подбере подходящо топло облекло, обувките да с висок грайфер и винаги да носи в джоба си зареден мобилен телефон, в случай на нужда.  

Първото нещо, което трябва да направите, ако паднете, е да направите оценка на състоянието си, като си отговорите на няколко въпроса:

  • Имате ли болка и ако е така – къде точно ви боли?
  • Имате ли удар в областта на главата и дали сте губили съзнание?
  • Можете ли да движите ръцете и краката си?

Ако установите, че падането не е било тежко се препоръчва да се обърнете на една страна, да се подпрете на ръце, да свиете коленете и да се опитате да станете.

За съжаление, понякога падането може да ви отведе и в болница. Кога е нужно да посетим спешния център, без да отлагаме?

Всеки един пациент след падане и травма в областта на главата и шията – със или без загуба на съзнание, падане с удар в областта на гръдния кош и ребрата – със или без затруднено дишане, падане и удар в областта на гръбначния стълб, травма в областта на долните или горните крайници, водеща до функционален дефицит на крайника – невъзможност да се стъпи на крака или невъзможни движения на ръката в областта на рамото, лакътя или китката, трябва незабавно да бъде откаран и прегледан в спешното отделение на най-близката болница.  

Зимата е истински рай за скиори и сноубордисти, но при тях рискът от фрактури е силно завишен. На какво трябва да обърнат внимание – особено преди да направят първото си спускане за сезона.

На първо място е екипировката, която включва използването на термобельо, грейки с добра топлоизолация и висока водоустойчивост, топли ръкавици, удобни и настроени към ски автоматите обувки (според индивидуалното тегло). Задължително е носенето на каски от скиорите и сноубордистите, както и използване на протектори за колената и лактите. Много важно преди да се качим на лифта е да сме сигурни, че имаме зимна застраховка, покриваща, в случай на злополука, специализиран транспорт и болнично лечение по спешност (на почиващите в чужбина това може да спести непредвидени разходи от хиляди евро). Също така, да сме проверили метереологичната прогноза за деня, защото времето във високите части се променя изключително бързо.  

Остава и правилото да не сме сами в планината, както и да се спускаме само по добре обработени и отъпкани писти също може да ни спести много неприятности.

Децата или възрастните посещават по-често травматологичния кабинет през зимата? За радост на родителите, в повечето случаи малчуганите падат, изтупват се от снега и отново са на пързалката. Това се дължи на особеностите на детския организъм – костите им имат голямо хрущялно съдържание и са с висока еластичност. Допълнителни фактори, благоприятстващи по-лекия травматизъм при тях, са по-ниският ръст и телесно тегло..

Въпреки това, е добре да помним, че те не са умалено копие на възрастните. Ако след падане имаме болка, която продължава повече от 30 минути, детето трябва да бъде прегледано от лекар.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles