10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Как да не се заразим от грип, ако имаме болен у дома?

Как да не се заразим от грип, ако имаме болен вкъщи, за който трябва да се грижим? Този въпрос си задават мнозина в сезона на тази зараза.

Да се избегне напълно опасността, е твърде сложна задача. Рискът обаче може да бъде намален неколкократно, ако се спазват няколко правила.

Ако е възможно, изолирайте вашия пациент в самостоятелна стая. Не е желателно при него да влизат малки деца и членовете на семейството с хронични заболявания, както и ако у дома има бременна. Човекът, който ще го обслужва два ползва санитарна маска. Важно е да се знае, че тя не пропуска вирусите и е най-ефективна в първите 2,5 часа. Затова, снабдете се с повече от този артикул.

Сменяйте постелъчното му бельо на 24 или на 48 часа особено, ако спи в една стая с друг човек. Причината е, че грипният вирус е във висока концентрация в слюнката, носния и дори в очния секрет. Когато те попаднат върху възглавницата и в завивките, лесно могат да инфектират и друг член от семейството. Освен постелъчното бельо, сменяйте всеки ден и кърпатата за лице на болния. Дори е желателно тя да не виси редом с кърпите на другите в банята.

Проветрявайте поне два пъти стаята по 10 минути въпреки студа. През това време болният не бива да е в помещението.

Имунитет срещу грипа създават не само ваксините, но и самото преболедуване. Ако щамът е от група А, човек може да не се разболее в продължение дори на три години. При щамовете от група В този период може да бъде дори до шест години.

Мнозина се заблуждават, че са преболедували заразата, а на следващата зима пак боледуват. И се питат, защо? Отговорът е – боледували сте от различни щамове.

За възстановяване след болестта лекарите препоръчват повече витамин С и В.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles