7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Как да отдъхнем, ако нямаме отпуска?

Ако лятото за вас не е времето за така очакваната отпуска, а е времето за двойно повече работа, не унивайте. Има няколко лесни трика, с които човек може да се отпусне и събере достатъчно сили и в града, които ще му направят живота по – лек до момента, в който му подпишат молбата за отпуска.

Отпуснете тялото

си, не се напрягайте и забавете темпото, щом се приберете у дома. След часовете на стола в офиса, направете няколко упражнения за разтягане и вземете вана. Ако нямате вана, душът също върши работа. В почивните дни непременно идете на йога, танци или на разходка в парка. Ако скоро не ви предстои отпуска, по-добре заменете тежките занимания в спортната зала с каране на велосипед. Така ще си осигурите едновременно движение и чист въздух. Добър вариант е и плажът на басейн, вече ги има във всеки град.

Изчистете мозъка

си от ненужните неща. Това е трудно изпълнимо, но не е невъзможно дори в шумния град. За целта по време на обедната почивка се разходете дори само по сенчестия тротоар, на улица с повече дървета, а най-добрият вариант е в някоя градинка или парк. По пътя към вкъщи се наслажавайте на залязващото слънце и лятната топлина, която привечер е много приятна.  Ако имате навика да слушате музика в движение със слушалки, пуснете си нещо приятно, създаващо добро настроение. Някои си инсталират на телефоните приложения за медитация. Вкъщи си направете ароматен чай, хапнете плодове и прочетете няколко страници от приятна книга. Добре е тя да е от „старомодните”, от хартия, а не електронна. Хартията създава допълнително усещането за уют и непреходност.

Редуцирайте списъка

със задачите. Прегледайте го внимателно и задраскайте всички, които смятате, че не са спешни и дори належащи. Задайте си въпроса: „Това неоходимо ли ми е?” Изпитате ли дори най-слабо колебайне, драскайте. Значи то не ви е нужно.  След като се справите със списъка със задачите, си направете и такъв на удоволствията. Например, запишете си, че това лято трябва да отделяте поне един – два часа повече за сън, за да компенсирате пропуснатото през годината. Включете още срещи с приятни хора в почивните дни или след работа, за които все не ви остава време, отдавна желан за гледане филм и всичко, което така сте искали, но все сте отлагали. Независимо, че не сте в отпуска, поне за няколко приятни неща ще намерите време през уикендите, ако си сложите в списъка на удоволствията.

Заемете се с творчество,

колкото и странно да ви звучи този съвет. Така правят хората в повечето общества, чиито живот ни харесва. Никога не е късно да започнете да рисувате, макар и да е ясно, че от вас Ван Гог няма да стае. Запишете се на курс по танци след работа, например. Ако ви влече ръчната работа, помолете съседката да ви покаже как да апликирате якичка за новата си блузка или да си избродирате елегантен мотив върху шалчето.

Каквото и да правите, в отпуска или в работен ден никога не забравяйте

да мечтаете,

това всякога отпуска, зарежда с енергия и раздвижва ума.

Не се срамувайте да разкажете мечтите си на близък човек. В това няма нищо лошо. Та, нали Ричард Бах беше казал: „Провидението ни дава за мечти това, което можем да постигнем!”

 

Следвай ме – Стил

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles