18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Как да присадим орхидеята в домашни условия

Много любители на стайните цветя имат орхидеи – растения с невероятно красиви цветове. Те се купуват засадени в специална смес, в която няма почва и това ни кара да смятаме, че те никога не се пресаждат. Напротив, тези на вид нежни, но в природата паразитни растения имат нужда от това. Знаем ли обаче, как да го направим?

Най-напред трябва да знаем, че орхидеята се пресажда, когато е прецъфтяла в смеска за орхидеи, каквито вече се продават в цветарските магазини. С това обаче сложността на операцията не се изчерпва. Тя следва от тук нататък.

Трябва да помним, че въпросното пресаждане се осъществява веднъж на две – три години.  Така се осигурява достатъчно хранителен грунт за растението, то се обезпечава и срещу евентуални вредители и загниване на корените.

При пресаждането не бива да избираме керамична саксия, защото впоследствие кореновите окончания на орхидеята се прикреват към стените. В резултат,  е невъзможно растението да бъде пресадено. Това се дължи на факта, че то е паразитно.

Корените на цветето са много нежни и крехки. Няколко часа преди да пресадите орхидеята я полейте обилно. След като я извадите, измийте корените й с топла вода, за да премахнете стария субстрат. Ако има изгнили от тях, ги премахнете. На дъното на новия съд направете дренаж с дребни камъчета.

След пресаждане растението се нуждае от стабилна опора. Първите няколко дни не поливайте, а само пръскайте.

Тъй като корените им имат нужда да дишат, застоялата вода за тях е смъртоносна. Най-добре е да засадите орхидеята в пластмасова саксия със специално полусферично изпъкнало дъно, с допълнителни дупки по него. Фаленопсисът, както е латинскотой наименование, вирее най-добре в прозрачна саксия, за да могат корените свободно да фотосинтезират.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles