2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Как да разпознаем скритите таланти на детето

Децата имат своите таланти, но те са скрити. За да се развият е необходимо те да бъдат наблюдавани от родителите. Освен това, малчуганите имат нужда да бъдат разбирани от по-големите и да имат свободата да усъвършенстват това, което умеят най-добре. Всяко настояване те да вършат нещо, което не им се отдава по природа, ги притеснява и подтиска. Нещо повече, то може да ги направи плахи и затворени, когато порастнат. И обратно, да станат истински професионалисти и известни личности, ако родителите успеят да открият техните заложби от рано и ги насърчават.

Като наблюдавал доста такива случаи, американският професор по детска психология Хавърт Гарднър съставил теорията за множествеността на интелектите. Той дава своя класификация, състояща се от девет типа интелект. Ученият твърди, че по тях може да се определи относително лесно какви са заложбите на детето. Проф. Гарднър посочва изрично, че по правило едно дете съвместява по два типа интелект, от които единият е по-силен.

Опитайте се да ги откриете в своето мъниче. Това може да ви помогне да създадете от него една успешна личност.

Междуличностният интелект

Децата, които го притежават намират лесно общ език не само с други деца, но и с възрастните. Те са дружелюбни и добре се отнасят към своите връстници и по-големите. Често в свадите на детската площадка играят ролята на миротворци, понякога влизат в ролята на утешители. От малки имат много приятели и са родени лидери. Препоръчва се този тип да бъдат включвани от малки в повече колективни игри, където могат да развият таланта си на ръководители, да бъдат обучавани на ораторство и да се приучават да изслушват и мислят в перспектива.

Вътрешноличностният интелект

Това са деца с добре развита саморефлексия, мислители са, но често околните смятат, че витаят в облаците. По правило тези малчугани са затворени и дори срамежливи. В училище предпочитат да не отговарят по самоинициатива, но не защото не знаят, а защото имат по-важна задача, а именно първо да се самооценят. Още в тийнейджърска възраст те знаят какво искат от живота и отрано си поставят високи цели. Интересуват се от великите личности, четат много историческа и мемоаристична литература, дори си водят дневници. Детето с развит вътрешноличноснтен интелеакт не споделя преживяванията си и не търси душеприказчик. Това са бъдещи писатели, философи, психолози, IT – специалисти. Дайте му достъп до интересна за него информация и поддържайте начинанията му.

Пространственият интелект

Децата с ярко изразени визуално – пространствени наклонности са родени художници. Те забелязват и дребните детайли, притежават добро въображение. Освен това, те рисуват добре, чувстват цветовете, с удоволствие се занимават с фотография и заснемане на клипчета. Когато разказват нещо, жестикулират с ръце.

Това са бъдещите дизайнери, творци, личности с необичайно развито творческо начало. Дайте им да се занимават с конструктори, купете им фотоапарат, скицник за рисуване или им възложете да нарисуват нов дизайн за мазето. Това ще ги удовлетвори и ще развие творчеснките им заложби.

Телесно- кинетичният интелект

Притежателите му са добре развити физически от малки. Имат склонност към спорта и физическите активности. От този тип са и бъдещите актьорите. На тях им харесват заниманията с практическа насоченост, от които резултатът се вижда скоро след положения труд – спортни постижения, моделиране, приготвяне на храна. Често те са много добри танцьори и могат да превърнат танците в своя професия.

Логико-математическият интелект

Притежаващите го деца са с изключително развито логическо мислене. Математическите дисциплини им се отдават с лекота, от малки се интересуват от научни постижения, склонни са да се задълбочат в решаването на логическа задача или да си изчислят такава, граничеща с нереализуемото и да търсят нейното решение до степен на вманиачаване. Това са бъдещи инженери, конструктори, математици, аналитици.

Лингвистичният интелект

Децата, които го притежават имат подчертани езикови способности, обичат да четат книги, да пишат за удоволствие стихотворения и разкази. Те обожават да разказват за прочетената книга. От малки имат богат речников запас и висока степен на грамотност, долавят много добре отенъците на словото. Това са бъдещите майстори на перото, преводачи, преподаватели по чужди езици, редактори. Поощрявайте любовта им към книгата. Запишете го от рано на чужд език, не отказвайте, когато детето ви иска да чуете последното му стихотворение, колкото и то да е неумело.

Музикалният интелект

Децата от този тип имат от малки способности в една или друга област от музиката. Улавят мелодията леко и я възпроизвеждат с абсолютна точност, пеят много добре. Много деца обичат да припяват от малки и родителите им смятат, че те са музикални. За разлика от мнозинството, тези с музикален интелект не само възпроизвеждат чутата мелодия, но я и интерпретират и нагаждат в други ритми. Те от рано са творци. При постоянното развитие на тези деца, впоследствие те могат да се реализират много добре в различни области, където е необходим добър слух. Това не означава, че те могат да бъдат само музиканти или акордьори, но и отлични лекари – диагностици, които с лекота улавят различните удари на сърцето и пулса.

Предложете на детето от малко да се занимава с музика, дори му предложете да кандидатства в музикалното училище, но не настоявайте да избирате направлението. След време то може да смени уроците по цигулка с барабаните.

Натуралистичният интелект

Децата, обладаващи такъв интелект обичат животните, настояват за домашен любимец. Те се увличат по отглеждането на растения и работата в градината. Обожават да са сред природата, проявяват интерес към насекомите, динозаврите и археологията, и постоянно търсят научно – популярни канали на телевизора.

Това са бъдещите биолози, ветеринарни лекари, агрономи. С такова дете човек трябва да се разхожда повече сред природата и да не му забранява да занесе някои и друг бръмбар или гущерче вкъщи.

Екзистенциалният интелект

Децата, които го притежават са мислещи задълбочено. Те размишляват постоянно за природата на такива неща, за които дори възрастните не се сещат, като например душа, живот след смъртта, смисълът на съществуването и възникването на Вселената. На пръв поглед те изглеждат твърде сериозни и откъснати от реалността.

Когато не бъдат подтискани от родители и с тяхна помощ развиват способностите си, могат да станат учени, философи, политици, истински лидери.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles