15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Карантина в Германия до 10 януари

В Гърция се роди първото бебе с COVID-19

Строга карантина се налага в Германия до 10 януари. Магазините за продажба на стоки не от първа необходимост, фризьорски салони и училища в Германия ще бъдат затворени от сряда, каза канцлерът Ангела Меркел, цитирана световните агенции. Мерките се предприемат, за да се спре „експоненциалния растеж“ на новите инфекции с коронавирус в най-голямата европейска икономика. Частичният локдаун ще бъде в сила до 10 януари, като компаниите също са призовани да позволят на служителите да работят от вкъщи или да предлагат удължени почивни дни около празниците, съгласно новите мерки, договорени от Меркел с регионалните лидери на 16-те провинции в Германия.

Междувременно гръцкото издание „Protothema” съобщи, че първото бебе, заразено с Covid-19, е родено в Гърция в събота в Националната университетска болница Каподистриан в Атина. Майката на новороденото е носител на вируса SARS-CoV-2.

Това е първият случай на бебе, родено с положителен молекулярен тест за коронавирус на SARS-CoV-2 от майка с инфекция от Covid-19. Бременността е била 37 седмици с анамнеза за гестационен диабет. Майката е развила фебрилна треска и кашлица преди 8 дни. И тя, и съпругът й бяха подложени на молекулярно тестване с RT-PCR, което се оказа положително и за двамата.  В петък майката пристига в болница в Атика по време на раждане и молекулярният тест излезе слабо положителен, което показва, че инфекцията с Covid-19 е в регресия. Момченцето с тегло 3,410 грама е отведено в отделението за интензивно лечение за новородени за наблюдение. Раждането е било чрез цезарово сечение, което елиминира възможността за вертикално предаване по време на раждане. Към днешна дата всички новородени в болница Атикон от майки с инфекция с Covid-19, са получили отрицателни тестове за повторни молекулярни тестове.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles