11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Картофено-шоколадови клавиши с ром

Предлагаме ви един невероятен десерт, който не се пече.

Невероятен десерт за вашата чаша ром или коняк.От картофи могат и се приготвят и фанастични десерти. Ако в тях се сложи за аромат някакъв алкохол – коняк или ром, то вкусът става неповторим. Продукти за доброто настроение на вашата трапеза можете да намерите на изгодни цени във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК.

Продукти: 300 грама картофи, 300 грама бисквити (по-ронливи), 200 грама тъмен шоколад, 200 грама пудра захар, 140 грама краве масло, 1 супена лъжица какао, 1 пакетче ванилова захар, ром или есенция, може да се добави коняк или ром.

Приготвяне: Сваряват се картофите. Слагат се в купа, прибавят се 100 грама масло и 100 грама тъмен шоколад. Трите съставки се смачкват и смесват до еднородна и гладка смес. Към нея се добавят пудрата захар, какаото, ромовата есенция и коняка, може и ром. Отделно се натрошават бисквитите така, че да останат и по-големи парченца Към хомогенната смес се добавят натрошените бисквити и се „меси” до получаването на сравнително хомогенна и гъста смес. В плитка правоъгълна тавичка се застила кухненско стреч фолио за хранителни продукти и в нея слагаме сместа, като се уплътнява добре, така че да е равна. Отгоре се затваря също с фолио, за да не поема миризми и се слага в хладилника за през нощта.

На сутринта стегнатата смес се реже на „клавиши“. Нарязаните парчета се поставят на табла, на разстояние между тях. На котлона, на водна баня се разтапяте 1 тъмен шоколад (100 грама), 40 грама краве масло и 1 супена лъжица олио – от него ще дойде после блясъкът на шоколадовата глазура. Разтапя се и се бърка до хомогенна смес. С четка се намазва горната част на „клавишите” с шоколада.  Процедурата с намазването се повтаря няколко пъти докато шоколадът свърши. Отгоре се поръсват  кокосови стърготини. С десерта може да се поднесе кафе, чай, коняк или ром.

От: Красимир Крумов, Шумен

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles