20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Касисът премахва отоците на бременните

Касисът е истинско съкровище по отношение на здравето сред плодовете от рода ягодови.  Той е истинска витаминозна бомба, съдържа големи количества витамин С, което го прави отлично диуретично средство. Затова лекарите го препоръчват на бременните, които задържат вода в организма си и образуват отоци по краката и дори цялото тяло.  Той се препоръчва още на страдащите от пясък и камъни в бъбреците, хипертониците и на всеки, чиито организъм има особеността да задържа вода. Касисът отводняла, но не действа агресивно като повечето диуретици. За разлика от хапчетата, които предизвикват обилно уриниране, с което се изхвърлят и полезните минерали в организма, при консумацията на този плод минералите се запазват. Освен това, той е много добро средство срещу ентероколити и диарии. При това, срещу тези състояния мощното му действие е не само в сурово състояние, но и под формата на сладко или сироп. Затова, ако имате храсти с касис и реколтата е добре, пригответе няколко бурканчета конфитюр или бутилки сироп. Така ще имате под ръка това мощно природно лекарство във всеки сезон.

Доказано е, че касисът спира развитието на атеросклероза. За целта се препоръчва на хората над 45-50 – годишна възраст да пият следната отвара от свежите му листа или от сухата им форма, която се продава в билковите аптеки. Тя се приема поне две седмици всяка година.

Рецепта за добра памет:

200 г листа от касис се запарват в половин литър вряла вода за 15-ина минути. Запарката се прецежда. Течността се  разделя се на три части и се пие три пъти ден.

Пресните листа на касиса са богати на специфични етерични масла, които са много добро средство при ревматични болки и дори само за профилактика срещу това заболяване. Отварата от тях се приготвя както тази за профилактика на атеросклерозата. Тя помага и на страдащи от високо кръвно налягане, подагра и  упорита кашлица.

Суровите плодчета премахват умората, подобряват метаболизма, а с това и процеса на отслабване при спазване на диети, кръвообразуването, пазят клетките от свободните радикали и от развитието на рак, успокояват нервите и подобряват настроението, укрепват работата на мускулите, а с това и на сърцето, което също е мускул.

 

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles