10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Кекс със сирене (бърза закуска)

Поспали сте до по-късно в почивния ден, но трябва да наваксате времето и да приготвите бърза закуска за домашните. Не лош вариант за такава ситуация е кексът със сирене. Самото забъркване на тестото не отнема повече от 10-15 минути. За печенето са необходими между 20 и 30 минути според особеностите на фурната.

Тази рецепта беше много популярна през 60-те и 70-те години на миналия век. Беше нещо като „Добро утро, мили внуци” на нашите баби в съботните и неделните дни.  Кексът със сирене, макар и непретенциозен и бърз, е много вкусен. Може да се консумира както с кафе и чай, така и с мляко с какао, с кисело мляко или плодов сок.

Продукти: ½ кофичка кисело мляко, 3 яйца, 2 чаени чаши брашно (колкото е необходимо за тесто за кекс), 2 супени лъжици захар, ½ чаена лъжичка сода, ½ чаена чаша олио, 1 чаена чаша натрошено сирене.

Приготвяне: В добре разбърканите яйца, захар и олио (не е задължително да е с миксер) се прибавят брашното и содата, като сместа се бърка енергично. Добавя се натрошеното сирене и се разбърква леко. Сместа се изсипва в средно голяма тава, намазана с олио предварително и посипана на дъното и страните с брашно. Пече се 20 – 30 минути според силата на фурната. По желание на домакинята, преди тестото да се сложи за печене, може да се поръси със сусам.

Забележка: Количеството солен кекс от тази доза е колкото за сутрешната закуска на четирима души с добър апетит.

 

Следвай ме – Гурме

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles