18.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Киселецът – пренебрегваният целител, 2 рецепти

Киселецът, това традиционно за нашите географски ширини тревисто растение, е пренебрегвано в последните години заради  така придобилите популярност киноа, чия и други новости. Те имат полза за организма, но възкиселото растение е незаменим източник на витамини и минерали в края на пролетта и началото на лятото. Той е богат на калций, магний, натрий, калий, фосфор, сяра, а също така и на витамините РР, бета каротин, В1, В2, С, Е, В5, В6 и В9 (фолиева киселина). Това растение се слави като антиоксидант. Затова то съхранява младостта и красотата. Освен това, киселецът има антибактериални свойства, профилактивно действие срещу кръвотечение и е слабо, но сигурно слабително средство.

Старите листа на киселеца обаче не бива да се употребяват, особено в суров вид, вкусът им нагарча.

Прекалената консумация на това растение, което означава всеки ден в продължение на две седмици, може да наруши минералния обмен, тъй като в него киселичевата киселина е много силна. Тя може да удари и бъбреците. Благоприятното е, че киселецът расте в края на пролетта и началото на лятото, което ни предпазва от вероятността да го консумираме твърде често.

„Следвай ме” ви предлага две рецепти за ястия с киселец, които се приготвят бързо и могат да задоволят дори най-придирчивият кулинар.

Запеканка от киселец и гъби

Продукти: киселец – 1 кг, мазна сметана – 400 мл, гъби – 500 г, кромид лук – 3 глави, брашко – 3 супени лъжици, твър кашкавал иил кашкавалено сирене – 3 суп. лъжици, краве масло – 2 супени лъжици, сол – на вкус, смян черен пипер –на вкус.

Приготвяне: Гъбите се запържват в тиган в маслото и нарязания лук за около 5 минути. Смесват се с брашното, солта и пипера. На тънка струйка се налива разбитата сметана (може да се разбие в ¼ чаша вода или прясно мляко) и се бърка непрекъснато, докато започне кипене. След кипването се оставя да поври около 3 минути. Киселецът се нарязва по дължина на листенцата на ивицки. Част от тях се слагат на дъното на форма за печене (тавичка) и се заливат с половината сос с гъби. Отгоре се сипва останалият киселец и останалият сос. Всичко това се пече на фурна до 160 градуса около 30 минути.

Киселец с яйца и бяло сирене

Продукти (за три порции) : киселец 400 – 500 г, натрошено бяло сирене – 1 ½ чаена чаша, свеж зелен лук – 1 връзка, яйца 3 броя, олио – ½ кафена чаша, сол – на вкус.

Приготвяне: Киселецът и лукът се измиват, нарязват се. Запържват се в дълбоктикаг или тенджера в олиото. Прибавя се натрошеното силене, яйцата и се посолята при необходимост.

Следвай ме – Гурме/Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles