19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Книга търси отговор: „Чий шпионин е княз Никита Лобанов – Ростовски“

Премиерата й е на 10 декември, от 17.30 часа в НДК, Литературен клуб „Перото”. Нейн автор е Никола Филипов. „Следвай ме” препечатва предговора от журналиста Розалина Евдокимова, публикуван в сайта на СБЖ (ТУК).

От: Розалина Евдокимова

Такава книга отдавна се очакваше от българските читатели, петимни да научат нещо повече за невероятно интересния живот на една необикновена личност, чиито корени стигат до самите начала на руската държавност, а тя поема първата си глътка въздух на българска земя.

Дори само това орисва живота й с изключителни приключения и съдба, преминала може би в едни от най-интересните (според китайския израз) времена на човешката история. И то не като страничен наблюдател, а като активен участник в знакови събития, с белязани най-видни имена на политици и културни дейци, с превратности и подеми, които подлагат на изпитание не само характера, но и моралните устои на личността.

Княз Никита Лобанов – Ростовски с родителите си

Книгата на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Никита Лобанов – Ростовски“, която ни предлага Университетското издателство, се появява у нас в едно време когато шпионската тема е в своя пик по света и у нас. Тук арестуват за шпионаж в полза на Русия, в Англия още се тресат заради новичока, с който са почерпили семейство Скрипал, в Алпите разкриха гнездо на руски шпиони, които все още са неуловими и се местят в различни кътчета на Европа, появи се трейлърът на новата лента за Джеймс Бонд…

Наистина, тази „най-възвишена“ професия комай може да характеризира нашето време на всеобща подозрителност и мнителност, от които страда през целия си живот и княз Ростовски. Та в това интересно (по китайски) време се появява една книга, която си заслужава всеки един от нас да прочете и има, за да знае, че по света има и такива интересни и достойни личности, като княз Никита Лобанов-Ростовски, за които дори хиляден сериал би бил недостатъчен да разкаже за техния уникален живот и дейност.

Имам голямото щастие да го познавам, правила съм няколко интервюта с него и винаги силно ме е впечатлявала извисената му, аристократична личност, многостранност на интересите, богатия му духовен живот, отвореност към света и вродено благородство. Сладкодумен събеседник. Разговаряйки за перипетиите в живота му съм се докосвала до шпиономанията с различни източници, която го е преследвала още от невръстен, 11-годишен, през дългите десетилетия.

Но авторът търси отговор на този въпрос през цялата му биография, изпъстрена с много книги в Щатите, Англия, Русия, без да е Ким Филби и Зорге. „Много е писано за него, но никой не е засегнал въпроса откъм тази тайнствена страна – споделя Никола Филипов. – Защото нямаше доказателства. Но вече има! Лично той ми предостави част от досиетата и аз в тази книга ще разчовъркам най-вече тях.“

След като публикува за първи път многобройни секретни документи от различни служби, авторът стига до отговора му в автобиографичната книга „Эпоха. Судьба. Коллекция“, издадена от „Русский путь“ в Москва през 2010 година: „Като високопоставен сътрудник на американска банка, водещ крупни финансови дела със СССР и Русия, аз често бивах подозиран в сътрудничество на американското ЦРУ или британското МИ-5. А в Лондон пък някои хора ме подозират, че съм агент на КГБ. Реалността е обаче такава: аз никога не съм бил ничий секретен агент!“ Едва ли това слага край на тълкуванията и писанията, но запълва един съществен момент в богатата му биография.

Княз Никита Лобанов – Ростовски с цар Симеон Сакскобургготски, с когото го свързва отдавнашно познанство

Никита Лобанов – Ростовски е наследник на руския княжески род Рюриковичи – княз Рюрик,който основава руската държава. Потомците му заемат през вековете важни места в руската държава, дават голям принос за утвърждаването й като световна сила. Когато след Октомврийската революция цветът на руската аристокрация е принуден да търси нов дом в големите европейски страни, дядото на Никита избира България – заради близостта на народите ни, славянски я език, високото равнище на оперното ни изкуство.

А и друго свързва този род със съдбата на България – Алексей Лобанов – Ростовски подписва Константинополския мирен договор в 1879 г.между Русия и Турция, който възкреси българската държавност. По-късно неговият потомък княз Никита Лобанов – Ростовски ще подари в България художествена картина на това подписване.

В България се ражда и Никита, учи в българско училище, създава приятелства за цял живот. И оттогава, където и да е по света, не прекъсва връзката си с родното място, редовно посещава България, получи и българско гражданство. Но има и една история през детството му, която променя съдбата им. За нея авторът използва колоритния емоционален разказ на самия Никита. Всичко е като нелегална, шпионска сага.

Семейството влиза във връзка с дядото по майчина линия, който е в Париж и разполага с много средства. Американският и френският представители в тогавашната Съюзна контролна комисия им предлагат да организират нелегалното им прехвърляне в Гърция и оттам в Париж. Полковник Бърнс получава големия аванс и те потеглят нощем през ледената планина – истинско трагично приключение.

Но и водачът е „купен“, полковникът е разкрил пред българските власти къде ще минат – и граничарите ги причакват. Арестувани са, Никита е само 11-годишен, но познава затвора, разпитите и побоищата. Баща му загива в лагер в Пазарджик. По някакъв начин близките на семейството успяват да изпратят съобщение до родителите на майка му в Париж.

Намесва се международният Червен кръст в Женева, въпросът стига до ООН, става световен скандал. С помощта на френското посолство заминава за Франция – след дълги и сложни перипетии и преживявания.В Оксфорд завършва мечтаната още от София геология, в Колумбийския университет – магистратура по икономическа геология. И тази специалност го праща на проучвания за нефт, желязо, никел и диаманти в Африка и Америка – от Аляска до Патагония.

Но шпиономанията го преследва неотклонно. След като превежда на гостуващи съветски геолози, във вестник „Известия“ се появява статия, озаглавена „ Той не е геолог, а просто шпионин“. Американски. Владеещ свободно четири езика, започва работа в нюйоркска банка. Стига до мощната диамантена компания Де Бирс. Като боравещ спокойно освен с френски и английски, още и с руски език, княз Никита Лобанов-Ростовски е използван за връзки със съветските банки, с Министерството на финансите на СССР и с хора на съветското КГБ (но не като шпионин)… Знаейки перфектно и български език, Никита Лобанов е най-удобният човек за преговори между българските и западните банки.

Питала съм се: какво го свързва, как може да общува непринудено с толкова различни и известни хора като Жаклин Кенеди и Осама Бин Ладен например, да си пие чая с английската кралица, да обядва с Путин – още една загадка за специалните служби …Името му стои в американската енциклопедия на най-известните световни личности „Кой кой е в света?“.

Заставал е и на трибуната на ООН да изнася доклади по правата на човека. Зам.-председател е на Международния съвет на руските съотечественици. Той е и авторитетен в света и като колекционер на произведения на изкуството, щедър дарител на музеи и галерии, особено в София и Москва. Подареното му от Оксфордския университет камъче от планетата Марс, оценено на 25 хиляди евро, го дари на софийския Природонаучен музей…

Много място в книгата е отделено на неизвестни архивни документи, които осветляват проблемите около „шпионството“ на княза и близките му, тя е богато илюстрирана със снимки от срещите му с приятели в България и много страни, със Симеон Кобургготски и президента Радев, носител е на български награди и отличия.

Но княз Никита Лобанов – Ростовски е просто един обаятелен и богат душевно голям наш приятел, роден в България и въпреки и всичките огорчения, свързани с нея, които е преживял, я има за своя родина. И тази книга трябва да се прочете…

Снимки: Личен архив

От Розалина Евдокимова можете да прочетете още: Княз Никита Лобанов-Ростовски: Път труден, трънлив и наситен. Отворете ТУК.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles