12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Княз Никита Лобанов-Ростовский дари литография на Софийския университет

Княз Никита Лобанов – Ростовский дари рядка литография на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. тя е от френски вестник, издадена през 1891 година.

Дарението беше прието от заместник-ректора доц. д-р Георги Вълчев. То е по повод 130-годишнината от основаването на университета. На литографията е изобразено убийството на Христо Белчев, министър на финансите от правителството на Стефан Стамболов, който е разстрелян при опит за покушение срещу министър-председателя.

Ден по-рано в Плавен княз Никита Лобанов – Ростовски подари ценна историческа картина на Регионалния военно-исторически музей в Плевен. Тя изобразява картина, показваща подписването на Константинополския мирен договор между Русия и Турция в края на януари 1879-та година от княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски от Руска страна. Музеят получи в дар и четири литографии.

„Потомък съм на човека, който подписа мирния договор между Турция и Русия. Чрезвичайно важна е личността на княз Алексей Борисович Лобанов Ростовски, който като опитен дипломат включва три пункта от Санстефанския договор, който факт дава възможност 6 месеца по-късно за създаване на независимо Княжество България и първата българска конституция. Вие живеете в тази страна, благодарение на хитростта на този дипломат и на този договор, заяви княз Лобанов – Ростовски – Този факт, за съжаление е малко известен в България“, допълни той.

По думите му Русия не е била подготвена за война.

„Тя нямаше флот, защото Кримската война я лиши от него, хазната беше празна, нямаше армия и войници. Как може тогава Русия да обяви война на Турция? Просто по емоционални причини на диктатора, император Александър Втори. Като всемогъщ, той прочете доклада за Априлското въстание и беше толкова възмутен, че написа на корицата му само две думи: „Освободете България!“ Никой не му се възпротиви и не каза: „Ваше Величество, не можем да влезем във война – нямаме пари в хазната“, допълни княз Никита Лобанов – Ростовски.

Той припомни, че когато започва война, Русия губи 140 000 души и загуби самата война.

„Когато ген. Гурко влиза в Цариград и се чуди как да го окупира, Англия заявява, че ако руските войски влязат в Истанбул, ще обяви война на Русия. Русия не е в състояние да поеме това, съгласява се и войската не влиза. Англия спечели единствената война в своята история без да бъде използван един куршум. Поради това там има 24 улици на името на Плевен, в Лондон те са четири. Лайтмотивът ми е – това е спомен за това, което се е случило преди 140 години. Русия изгуби войната и даде възможност за създаване на независима България“, каза князът.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles