11.1 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Коктейлите-без тях нещо липсва на лятото (РЕЦЕПТИ)

Коктейлите – тези ефектни, ароматни, вкусни и разхлаждащи напитки са подходящи за всякакви случаи в горещините – и за гости, и край плажа, и на терасата на вилата, докато чакаме барбекюто да стане готово, че дори и за пикник, ако се намери доброволец, който да носи шейкъра за разбъркване. Без тях, действително, нещо липсва на лятото. (Виж ТУК)

Стоките в „Аванти“ са с изключително качество и на изгодни цени (ТУК)

„Следвай ме” ще ви разкаже в своя поредица за изкуството да се правят коктейлите.  

Морски бриз

Коктейлът „Морски бриз“ се появява в края на 20-те години на XX век. Първоначално той се е приготвял с джин и гренадин, но сега се прави от водка, сок от грейпфрут и сок от червена боровинка.

За него са необходими: кубчета лед,  2 части водка,  4 части сок от червени боровинки,  2 части сок от червен грейпфрут и  2 резена зелен лимон. Напълнете висока чаша с кубчетата лед, сипете върху тях водката и плодовите сокове, сложете резените зелен лимон на повърхността на напитката и разбъркайте леко.    Може да украсите напитката и с резен лимон, закачен на чашата.

Маргарита

За произхода на този коктейл има различни хипотези. Според едната негов създател е барманът Панчо Моралес, който го забърка за пръв път на 4 юли 1942 г. Клиент му поръчал коктейла „Магнолия”, но той не можел да си спомни съставките, затова смесил текила, куантро и лимонов сок.

Други смятат, че негов създател е друг барман,  Карлос Дани Херера, който го направил около 1947–1948 г. Според трети коктейлът е създаден от светската дама Маргарита Саймс за нейното коледно парти през 1948 г.

За да си забъркате „Маргарита“, имате нужда от текила, сока на зелен лимон и портокалов ликьор. Украсява се с парченце лайм. Например, освен лимонов сок може да се добави и сок от малина, ягода или дори манго – за по-екзотичен вкус.

Преди да започнете да приготвяте този коктейл натрийте ръбчето на чашата с резенче лайм. В малка чинийка разстелете слой едра сол, обърнете чашата и внимателно я допрете до солта, така че да полепне сол по края. Текилата (75 мл.), трипъл секът (25 мл.) и лимоновият сок (50 мл.) се разбиват с лед в шейкър. Изсипват се в чашата. Коктейлът „Маргарита” се сервира украсен с резенче лайм.

Мартини

Авторството на напитката е обвито в неизвестност. За създател се  смята някой си сеньор Мартини, барман в нюйоркския хотел „Никърбокър“ през 1860 година. Рецептата присъства и в първата книга за коктейли, издадена от калифорниеца Джери Томас през 1862 г. Според една легенда чудното питие било забъркано от свещеник от Коста Брава. Той създал сместа като средство за мазане против огромните маларийни комари. Мартинито се пие с черешка или маслинка в зависимост от марката му. Истинската си известност коктейлът придобива в годините около Първата световна война. Допълнителен стимул е сухият режим в Америка, който развива въображението както на контрабандистите, така и на консуматорите.

За приготвянето му са необходими: джин – 50 мл.,  вермут – бял сух 10 мл.         лимонова кора – 2 парченца, маслини – зелени 2 броя,     лед. В шейкър или друга смесителна чаша се слагат няколко кубчета лед, прибавят се джинът и вермутът и се разбърква енергично. Готовата напитка се сервира с по едно парченце лимонова кора и по една зелена маслина.

С продуктите в магазини „Аванти” горещините се понасят по-леко. Те са с отлично качество и на достъпни цени.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles