15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Компрес с лук спасява от бронхит

Ракия и вода с морска сол отпушват носа

През зимата дори да не се заразите с грип, острите вирусни инфекции и настинките са неизбежни. И едните, и другите, и третите, могат да доведат до усложнения, например пневмонии, бронхити или продължително време запушен нос.

Макар, че бабините цярове не могат да се справят с вирусите, те могат да облекчат състоянието.

„Следвай ме“ ви предлага някои от тях.

Компресите, наричани в миналото лапа или пластир, са били първото средство, към което са посягали някога болните. Те подпомагат отшумяването на възпаленията на горните дихателни пътища. Изключително ефикасен е този с кромид лук.

Една средно голяма глава се изпича във фурната. За целта можете да ускорите процеса, като я завието в кухненско фолио. Пече се до омекване. Смачква се или се разбива с блендера до каша. Нанася се върху горната част на гърдите и шията. Отгоре се слага найлон и одеало, за да се запази топлината.

Ако ви боли кръстът или гърбът, на помощ идва компрес с каменна сол. Нагорещете шепа от този продукт, сложете го на парче плат и го наложете на болното място. Потърпете, колкото се може повече.

Горещата вода и моската сол помагат при мускулни болки. Ако ни измъчва запушен нос, сокът от лук може да ни помогне. Когато човек започва да се разболява, носът му се запушва, преди да започне да тече. Капнете няколко капки сок от кромид. Мигновеното му отпушване стара и с компрес, приготвен от силен разтвор на морска сол във вода и ракия. Смесването на морска сол и вода има същия ефект. За разлика от първия вариант, вторият е подходящ и за деца.

Народен цяр, макар и от по-ново време е сиропът от бира срещу упорита кашлица.

Той се приготвя от 250 милилитра бира, 100 грама рафинирана захар на едри кристали и един лимон. Цитрусът се настъргва или нарязва на ситни парченца. Съставките се сместват и се варят за около половин час, след което се прецеждат. След като лечебната смес изстине, към нея трябва да добавим две лъжици алкохол, които може да бъдат коняк, ром или мастика. За да има ефект, трябва да приемаме от отварата по една супена лъжица на всеки час. Този лек не е подходящ за деца и бременни.

Сиропът от бъз е друго ефективно средство, с което може да прогоним кашлицата. За да си направим отварата, е необходимо да се снабдим с около 30-тина цвята. Изкушен се продава в билковите аптеки, както и в някои фармацевтични. Освен това трябват 2 килограма захар, 3 лимона смлени и литър вода. Цветовете се кисван един ден в литър вода. Получената отвара се прецежда и към нея се добавят захарта и лимонената киселина. Течността се налива в шишета и когато ни връхлети грип, тя е способна да успокои възпалените бронхи.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles