11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Концерт на популярен псалт по идея и със спомоществувателството на г-жа Татяна Попова

Спомоществувателят г-жа Татяна Попова

Гръцкият архимандрит Никодимос Каварнос пя за рождения ден на патриарх Неофит и направи показно на  българи

Концерт и поредица от показно пеене с български псалти направи в София популярният гръцки архимандрит Никодимос Каварнос тази седмица. Гостуването му у нас бе по идея на г-жа Татяна Попова, която бе и спомоществувател на пребиваването му в нашата страна. Фирмата й „АВАНТИ” пък, бе медиен партньор на концерта, изнесен от Никодимос Каварнос и Свещеническият хор в старинния храм „Света София” по повод 74-я  рожден ден на патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Освен българска публика, да чуят популярния гръцки псалт в българската столица пристигнаха и почитатели на източното пеене с автобуси от Гърция, Румъния и Сърбия. С трима български псалти той пя и на Литургия в храма „Въздвижение на Светия Кръст Господен” в квартал „Лозенец”.

Архимандрит Никодимос Каварнос (в света – Панайотис) е роден през 1980 г. в гр. Митилини на остров Лесбос. (Чуйте негово изпълнение ТУК) Там завършва средно образование. Продължава в Атинското висше духовно училище, а по-късно завършва Богословския факултет на Националния университет „Й. Каподистрия” в Атина. Следва и в Технологичния институт на Йонийските острови (Ликсури, о.Кефалония) по специалността Звукотехника и музикални инструменти. Придобитите познания му помагат да бъде приет в частно училище и да усъвършенства уменията си за следваща си работа в телевизията в областта на звукорежисурата. Като асистент-режисьор Каварнос участва в разработване на различни предавания на престижни частни телевизионни канали в Гърция.

Никодимос Каварнос (чуйте негово изпълнение ТУК) е ръкоположен за дякон на 24 януари 2009 година, за презвитер – на 2 февруари 2009 година и в същия ден е възведен в архимандритски сан. Той е ярък пример за това, как млад човек и много млад клирик използва таланта си и получените знания и умения в полза на православната църква и да покаже, че християнството и участието в Литургята не е скучно и отвлечено нещо. Той служи като клирик в православната църква на Митилини и Атина, а по-късно и в Атинска Архиепископия. През последните 10 години Никодимос Каварнос има много участия в концерти на православна музика както на територията на Гърция, така и в Турция, Сърбия, Черна гора, Румъния, Италия, Испания, Ливан и др. Занимава се и с преподаване на солово и хорово византийско пеене. Посещението му с концертна дейност този месец е второто му в България. През 2016 година той изнесе концерт във Варна.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles