14.1 C
София
събота, април 13, 2024
spot_img

Концерт ITER EXSTATICUM на CONCERTO ANTICO

Концерт ITER EXSTATICUM ще изнесе ансамбълът за стара музика

CONCERTO ANTICO на 30 юли (неделя) от 18.00 ч. в СГХГ – Софийска градска художествена галерия, ул. Ген. Гурко № 1

https://www.facebook.com/events/214660125726684/

В него ще прозвучи църковна и театрална барокова музика.

Ансамбълът за стара музика CONCERTO ANTICO е в състав: ВАЛЕНТИН ВАТЕВ – бас, ИВАЙЛО ДОНКОВ – тенор и ЯНКО МАРИНОВ – пиано, клавесин.

Тримата музиканти ще поведат почитателите на бароковата музика на възторжено пътешествие с клавирни жиги,  части от оратории, мотети и опери, сътворени от гениите на епохата Джон Бул, Йохан С. Бах, Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел.

ВАЛЕНТИН ВАТЕВ завършва магистратура по класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Лауреат е на международните конкурси „Панчо Владигеров“, Шумен, 2014 и „Хуго Волф“, София, 2013.

От 2016 година е солист във вокалния бароков ансамбъл „Барок Вокал“ в град Майнц, Германия, където участва в концерти с музиканти като Емма Къркби, Конрад Юнгхенел, Андреас Шол. Специализира стара музика с Петер Кой. През 2017 г. присъствието на Валентин Ватев на музикалната сцена в България е свързано основно с бароковия репертоар, като през пролетта  концертира със Софийска филхармония, а през ноември му предстои участие в рамките на фестивала „Изкуството на барока“ 2017.

ИВАЙЛО ДОНКОВ през 2005 г. е приет в Националната музикална академия в София, където получава висшето си образование – специалност Класическо пеене, в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. След завършването на магистърската си степен, постъпва в класа по Камерно пеене на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. През 2008 г. участва в конкурса „Светослав Обретенов”, където получава Трета награда. През септември 2010 г., заедно със сопраното Миглена Павлова, са удостоени с Първа награда и „Специална награда за барокова и ренесансова музика” в категория Ансамблово класическо пеене, втора възрастова група, на конкурса „Надежди, таланти, майстори”, гр. Добрич.

От втората половина на 2008 г. Ивайло Донков усилено се занимава с изучаването и интерпретацията на барокова и старинна музика със съдействието на органиста Янко Маринов. Уникалният гласов тембър, който притежава Ивайло Донков, е особено подходящ за изпълнение на старинна музика. През 2013 г. печели първото място в телевизионния формат „Гласът на България“, а две години по-късно участва в майсторски клас и в концерт на Емма Къркби.

ЯНКО МАРИНОВ е органист, пианист и византолог. Завършва средно образование с отличен успех в Средно музикално училище гр. Бургас в класа по пиано на Ваня Попова. Изучава орган при проф. Нева Кръстева и пиано в класовете на проф Ст. Димитрова и Маргарита Кръстева. Като пианист има първа награда на Националния конкурс за пианисти „Димитър Ненов“ 1991 г., втора награда на конкурса „Светослав Обретенов” и други.

През летата от 1997 – 2002 и 2005 г. участва в майсторския клас по орган на Жан Гийю в Цюрих. По препоръка на проф. Елена Тончева) през 1999 г. е удостоен с Хердерова стипендия. Основател на консортa за старинна музика Concerto antico. Участвал е в някои от най-престижните международни фестивали за старинна музика: Festival de musica antiga, Barcelona, Испания, 2007, 2008; Festival Oude muziek, Utrecht, Холандия, 2008, 2009 и Изкуството на барока, София (2007-2010). Понастоящем е органист на католическия храм „Св. Йосиф“ в София. През 2015 г. в Рим участва в майсторски клас и в концерт на Емма Къркби – гранддамата сред изпълнителите на стара музика. Месец след завръщането си в България, той е удостоен с приза «Музикант на годината» в категорията за активна творческа дейност.

ВХОД СВОБОДЕН | Музикантите призовават публиката да направи волни дарения

 

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles