15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Коприва и спанак на фурна

Коприва и спанак не е традиционна комбинация в българската кухня, но е изключително вкусна. И двете зеленини за много полезни за човешкия организъм. Спанакът е богат на витамините В1,В3, В6, А, С, Е и К, цинк,  фолиева киселина, калций, желязо,  фосфор, манган, калий и мед. Съдържащите се в него флавоноиди го правят добро антиоксидантно средство. Същевременно той предпазва от образуването на лош холестерол, защитава от свободните радикали и е полезен за дебелото черво.

Копривата пък е много полезна за кръвоносната система. Тя е богата на бета – каротин и витамините А, Е и С, съдържа желязо, фосфати и минерали.

„Следвай ме” ви предлага една изпитана рецепта за вкусно ястие от тези две зеленини в комбинация.

Продукти:  Спанак – 500 – 600 г, коприва – 400 г, кромид лук – 2 малки или една голяма глава, домати – 1 – 2 според големината и личните предпочитания, зехтин (олио) – ½ кафена чаша, ориз – 1 кафена чаша, кашкавал – 200 – 250 г, сол – ½ чаена лъжичка.

Приготвяне:  Оризът и лукът се запържват в нагорещената мазнина. Когато оризът стане прозрачен, се наливат 2 кафени чаши вода. Когато водата почти бъде поета от него, се прибавят измитите и нарязани зеленини. (За да не жили, копривата се попарва с вряла вода). Добавят се доматите, солта, бърка се периодично. Преди пълна готовност, се прибавя още една кафена чаша вода и се изсипва в тава.  По лична преценка, ако водата е малко, се налива още. Пече се. След като ястието е готово се посипва с настъргания кашкавал и за няколко минути се връща във фурната. То може да се консумира както горещо, така и охладено.

 

 

Следвай ме – Гурме

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles