10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Котката киха – алергия ли е или тумор?

Кихането е рефлект, присъщ на всички висши животни, както и на човека. Основното му предназначение е да защити слъзестите  канали и дихателната система от негативното влияние на външните фактори. Мнозина стопани изпадат в паника, когато котката им започне на киха. Смята се, че е нормално, ако тя направи това веднж-два пъти. Това означава, че в носа й е попаднал дразнител, който може да е косъм, прах, замърсен или твърде влажен въздух, да е смръкнала хода от паничката или дребен замърсител да е попаднал в носните канали. Котката може да киха и от промяна на тампературата на въздуха. Ако например, я отглеждате на двора, но в особено студени дни и нощи я пуснете вкъщи, тя може да се разкиха, докато свикне с топлината.

Случва се обаче тя да киха често без посочеит причини. При това дразненето, сърбежът в носа се придружава от някои симптома. В такъв случай животното трябва да бъде наблюдавано, дали се храни нормално и ближе ли козината си, както обикновено. Типичен признак за дискомфорт, с какъвто започват всички заболявания е намаляването или отказът от храна, както и вялото близане на козинката или въобще спирането на самопочистването.  Белег е и сухото и горещо носле, макар и този признак да не е типичен за всички заболявания.

Причините за честото кихане могат да бъдат физически фактори, химически причини (парфюми, ароматизатори, битови препарати със силна миризма) и алергични реакции.  Колкото до алергиите, четириногите ни прятели също страдат от тях. Алергени могат да бъдат както предмети, свързани с човешкия бит, така и стоки, предназначени специално за котки, например некачествена постилка за тоалетна. Затова не се препоръчва дакъпете пухкавите любимци с шампоан и сапун за хора.  Нюхът на тези животни е неколкократно по-остър от този на човека.

Кихането може да бъде опасно, ако котката има проблеми с носоглътката, вирусна инфекция, гъбички или туморни образувания.

Затова, забележите ли, че домашният ви любимец киха често и има промяна в поведението, не се бавете, заведете го при ветеринарния лекар.

Следвай ме – Хоби

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles