14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Крофли с джумерки

Крофли с джумерки (пръжки) е автентична тестена закуска от кухнята на банатските българи.

АВАНТИ

Не само в танците и народните  носии, но и в ястията те се отличават със спецификата си, което съвсем не е за сметка на вкуса, напротив.

„Следвай ме” ви предлага една лесна за приготвяне рецепта, предоставена от сайта „Фалмис”. От „Фалмис” правят изричното уточнение за термините и готварските меки, с които боравят банатските българи в диалекта си. За тях шепа” означава количеството, загребано с двете длани, а „кривач” – побиращото се в едната длан. Тази вкусотия може да се поднесе с чаша айрян, но ако не я сервирате сутрин, а на обяд или вечеря, то предложете бира или чаша хубаво червено вино. Всичко за Вашата трапеза в магазини АВАНТИ (Вижте ТУК).

Продукти: 2 шепи брашно, 1 шепа смлени или нарязани джумерки, 1 пакетче амонячна сода, 1 яйце, 1 чаша прясно мляко с вода, щипка сол, 1 лъжица кисело мляко и 2 лъжици захар.

Приготвяне: Брашното се претрива с джумерките, докато при стискане може да се прави на топки. Добавя се амонячната сода, яйцето, солта и млякото с водата. Замесва се средно меко тесто. Разточва се с дебелина около 1 см. Нарязва се с чаша, нареждат се в тавата, помазват се отгоре с киселото мляко и се поръсват с щипка захар.

Пекат се на умерена фурна около половин час.

„Следвай ме“ – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles