26.8 C
София
петък, юли 19, 2024
spot_img

Лапароскопията на жлъчка в „Медикус Алфа”- Пловдив за сметка на НЗОК

Лапароскопските операции (т. нар. безкръвни операции ) на жлъчен мехур водят до по-малко следоперативни усложнения и имат по-ниска социална цена от отворените операции. Изводите са от две независими изследвания, проведени в САЩ. Изследователите установяват, че освен по-краткия болничен престой, по-бързото възстановяване и по-добрите естетични резултати, безкръвната намеса носи и десет пъти по-малко рискове от последващи следоперативни усложнения.

Друго проучване показва, че въпреки по-високата цена за реализацията си, лапароскопската хирургия на жлъчка излиза с около ¼ по-евтино на обществото от отворената хирургия. Причината за това са имено изброените по-горе предимства – пациентите престояват в болница много по-кратко, връщат се на работа по-бързо и значително по-рядко развиват усложнения.

За улеснение на своите пациенти клиника „Медикус Алфа“ извършва тези процедури по договор с НЗОК. Тъй като осигурителният фонд не прави разлика в разходите за реализация между безкръвната и класическата хирургия, пациентът доплаща единствено индивидуалния хирургичен набор, необходим за безкръвната операция.

Лапароскопските операции имат значителни здравни предимства пред класическата отворена хирургия в случаите, в които са медицински препоръчителни. При лапароскопска операция до жлъчния мехур се достига през три разреза с размер под един сантиметър. Най-често пациентите могат да бъдат раздвижени до 2 часа след операцията, като болките и дискомфорта при ставането са незначителни. Болничният престой е до 3 дни, а работоспособността се възстановява за седмица. Клиника „Медикус Алфа“ разполага със съвременно оборудване за лапароскопско лечение на жлъчно-каменна болест във всичките й разновидности.

„Операцията при камъни в жлъчния мехур е задължителна.“, обяснява хирургът д-р Таньо Славчев. „Камъните могат да причинят запушване на жлъчните пътища с тежки усложнения, налагащи спешна оперативна интервенция. По-големите камъни понякога запушват изхода на жлъчния мехур, жлъчкния сок в него се задържа и може да доведе до гангрена на мехура, перфорация и билиоперитонит, чиито изход в много висок процент е летален.“, допълва той. Според специалиста друг риск е развитие на карцином на жлъчния мехур и не на последно място – рискът от механично разкъсване на стената на жлъчния мехур, стената на дванадесетопръстника и попадане в чревния лумен, което води до запушване на тънките черва, налагащо спешна и високорискова операция.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles