5 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Лед в каймата за сочни кюфтетата? Вижте как

Кюфтетата, особено пържените, се смятат от мнозина за най-лесните неща       , които може да приготви дори начинаещата домакиня. Оказва се обаче, че за да са вкусни и сочни има няколко тайни. Основната от тях е в състава на каймата, но има и една, която е свързана с накълцан лед в нея. И тъй, като споменахме първия секрет, този  за каймата, започваме от него.

Първата тайна. Пригответе каймата собственоръчно. За идеален вкус смесете: телешко месо – 300 г, свинско  -300 г, пилешко бяло месо – 300 г, бял хляб – 150 г, мляко (кисело или прясно по избор) -150 г., леко запържен кромид лук – 180 г, сол – на вкус, пипер – на вкус, краве масло – 100 г.  От тези съставки кюфтетата са вкуси, но леки и едновременно с това, засищащи.

Втората тайна. Тя се състои в накълцания лед. Когато омесената кайма се охлади, започва най-неочакваното и най-интересното! То е истинска иновация. За да станат кюфтетата ви пищни и сочни, предприемете смело един необичаен трик. На половин килограм кайма изваденете 5-6 кубчета лед от формичката в камерата. Сложете ги в плик и с кухненския чук за шницели или чукчето от хаванчето ги накълцайте до парчеца с размер 2-3 мм. Изваденете от хладилника купата с каймата и сложете в нея натрошения лед бързо, за да не се разтопи от топлата ви ръка. Омесете бързо и бързо оформете кюфтета, като ги слагате за пържене в нагорещената мазнина. Те стават идеални, защото по време на пърженето парченцата лек започват да се топят и в смляното месо остават малки празни места, които се запълват с пара и правят кюфтенцата пищни и сочни.

Трета тайна. Тя се състои в избора на подходящ хляб и в запържения предварително лук. Белият хляб не е избран случайно. Накиснат в мляко или вода, той придава сочност. Без него от каймата ще се получи кебап. Исвен това, той филийте трябва  да са сухи, тъй като пресните придава на мляното месо възкисел вкус.

Що се отнася до лука, Предварителното му запържване придава на кюфтетата изключително приятен вкус.

 

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles