10.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Лимонов крем карамел (два варианта)

Крем карамелът – непреходният във всички кулинарни моди десерт е любим и на децата, и на възрастните. Напълно подходящ е и за консумация през лятото. Заради горещините обаче, не забравяйте да го съхраняване добре в хладилника, макар и заради отичния му вкус това лакомство не се задържа продължително влеме.

В АВАНТИ – най-доброто за
вашата трапеза

Ако към традиционно приготвяният крем карамел добавите и лимонова нотка, той ще стане още по-желан на трапезата през лятото. Той е походяща добавка за ликьор, джин с тоник и леко бяло вино. Разбира се, с него можете да сервирате и кафе.

Подходящите напитки за този десерт, както и всичко необходимо за доброто настроение на вашата трапеза можете да закупите от магазини АВАНТИ. Ето къде се намират те – ТУК и ТУК.

Крем карамел с лимонов сос – първи вариант

Продукти (за 10 порции): прясно мляко – 1.5 л, яйца – 10 бр., захар – 600 г,    ванилия – 5 пакетчета,  лимонов сок – 200 мл прясно изцеден, захар – 3 с.л. или на вкус мед – 1 с.л.

Приготвяне: В сух тиган се изсипват около 200 г от захарта и се разтопяват при непрекъснато бъркане. Когато сместа получи червеникаво-кафяв цвят се сипват 100 мл хладка вода. Хубаво се разбърква и сместа се вари до сгъстяване. Когато се сгъсти се разпределя на дъното на 8-10 подходящи огнеупорни купички и се оставя да се втвърди.

Останалата захар (400 г) се влива в млякото и се разбърква до пълното ѝ разтваряне. Сместа се кипва, след което се отстранява от огъна и се охлажда до 50-60 градуса чрез разбъркване.

Когато се охлади около 1/3 от подсладеното мляко се добавят при предварително разбитите яйца и се объркват, след това всичко се връща обратно в млякото, добавят се пакетчетата ванилия и се разбърква. Разсипете сместа в приготвените съдове и подредете в тава, пълна със студена вода.

Печете крем-карамела на водна баня в загрята на 180-200 градуса фурна до готовност. Оставете крем-карамела да се охлади. При поднасяне купичките се обръщат върху подходяща чиния, гарнират се с лимоновия сос.

Приготвяне на соса: За соса сварете 10 минутилимоновия сок със захарта. Охладете и разбъркайте с лъжица мед.

Крем карамел с лимонов аромат – втори вариант

Продукти (за 8 порции): яйца – 6 бр., прясно мляко – 1 л, захар – 260 – 270 г,

лимонова захар – 1 бр. (продава се при подправките в хиперверигите), захар – 100 г за карамела + лимон

Приготвяне: Яйцата и захарта се азбиват с миксер. Прибавят се в сварено охладено мляко, в което е разтворена лимонова захар. Разбива се до пълно стопяване на захарта.  Отделно се карамелизира захарта с лимонова захар. Изсипва се в дъното на купички, отгоре се налива млечната смес. Пече се по обичайния начив на водна баня при температура 140-150 градуса. Наблюдавате водата в тавата да не заври, защото ще се образуват шупли, които не са желателни.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles