10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Лимон в чаша – природният ароматизатор в стаята

Ползвате ароматизатори в стаята и офиса. Те миришат приятно, но създават измамното чувство за свежест, защото по същество са химически препарати. Колкото и те да са безвредни, уханието на естествени растения ги превъзхожда многократно. Причината е, че те наистина внасят свежест и действат здравословно на психиката ни.

Някои ги засаждат направо в почвата

Дълготраен естествен ароматизатор можете да си направите  без много труд. Достатъчно е да засадите лимон в някоя красива чаша. Можете да използвате и малка саксия. Необходимо ви е да отделите семената от два – три лимона. Набавете си почва от цветарския магазин и пинсети за отстраняване на люспите от семената. Нужна ви е и малко вода.

Сложете семената за  час – час и половина във вода, за да омекнат.

Ароматът от листата е неповторим.

С пинсетата отстранете люспите им. Сложете ги в малко вода и изчакайте няколко дни да покълнат. Когато вече са покълнали, сложете ги в почвата. Полейте с вода. Първите дни до поникването е добре да завиете с найлон, за да се получи парников ефект и да прорастат  по-скоро. Не забравяйте да поливате – малко всеки ден или през ден, според налятата вода последния път.

Когато поникнат, по желание, можете да сложите върху почвата малки камъчета, като пазите да не прекършите крехките стръкчета. Поливайте периодично. Скоро растението ще ви дари с приятно ухание и ще пречиства въздуха в стаята ви.  Препоръчва се чашката или саксийката д е на слънчево място. Ако решите, впоследствие можете да присадите растението в по-голяма саксия и да го ашладисате, за да дава плод.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles