8.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Лука Кримски – светецът хирург, оцелял в сталински лагери

На сн.: Иконата на св. Лука Кримски във ВМА-София

Фото: Вера Бучкова

Православната Църква чества днес паметта на руския светец – хирург, оцелял в сталинските лагери Лука (Войно-Ясенецки), впоследствие Архиепископ на Крим и Симферопол. Независимо, че той е светия на поместна църква, го честват във всички останали цъкви. Частица от мощите му се съхраняват в Гърция.

Този съвременен светец е близък до сърцето на всеки християнин не само, защото е почти наш съвременник, но и защото голяма част от живота му преминава в света – той познава тревогите, проблемите и делничните несгоди на светския човек както по време на царска Русия, така и по времето на Съветския съюз.  Животът му е трогателен и с факта, че като лекар – хирург той не се поколебава да оперира белогвардейци  въпреки заплахата да бъде разстрелян от болшевиките за това. Историята му отрежда години по-късно със същото професионално усърдие да се бори за живота и на червеноармейци по време на Втората световна война, да оказва помощ на свои сълагерници с подръчни средства.

Архиепископ Лука (в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецкий) на 27 април (9 май, ст.ст.) 1877 г. в Керч, Таврическа губерния. След 1917 година е главен лекар на Ташкентската градска болница, в началото на 20-те г. на XX век приема монашество с името Лука, ръкоположен е за епископ през 1923 година.

Прекарва 11 години в съветски арести и концлагери. Автор на над 55 научни трудове по хирургия и анатомия, както и на 10 тома проповеди. Най-известна е книгата му „Очерци по гнойна хирургия“, която е претърпяла три издания и години наред е била ползвана от студентите по медицина в бившия Съветски съюз. Почетен член на Московската духовна академия, присъден му е  брилянтен кръст от руския патриарх, медал „За доблестен труд във Великата отечествена война“. Умира през 1961 година в Симферопол. През 1995 г. е канонизиран за светец от Украинската, а през 2000 г. и от Руската православна  църква.

Преди близо две години параклис на името на свети Лука (Войно-Ясенецки), Архиепископ Кримски и Симферополски беше построен и осветен в двора на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян.  Негова икона в кивот е изложена за поклонение в едно от фоайетата на военно-медицинска академия в София.

Св. Лука със Светия синод на РПЦ (крайният в ляво, на първи ред)

За рускоговорящите „Следвай ме” препоръчва худжествения филм за св. Лука „Лука. Излечить страх” (2013), който може да бъде намерен в мрежите.

Молитва

 към Светителя, хирург и изповедник Лука (Войно-Ясенецки), Архиепископ Кримски и Симферополски

О, всеблажени изповедниче, светителю Луко, велик Христов угодниче! Припадайки пред теб в сърдечно умиление и пред ковчега с твоите честни и многоцелебни мощи, ние те умоляваме с велико усърдие така, както чедо умилява своя любим баща: послушай нас, грешните и недостойните, и принеси нашата молитва на милостивия и човеколюбив Бог, пред Когото ти предстоиш с радост, заедно с целия сонм на светиите и Ангелите. Вярваме, че ни обичаш с онази любов, с която си възлюбил ближните си по време на твоето земно странстване. Измоли от Христа нашия Бог да ни утвърди в Своята света Православна Църква и в духа на правата вяра и благочестие: да утвърди пастирите в своята ревност и постоянна грижа за спасението на поверените и люде – правовярващите да укрепват; слабите и немощните във вярата да усилват, новоначалните да наставляват, а отстъпниците и противниците да изобличават. Всички нас обдарувай с благопотребни дарове за спасение и с всичко, което е полезно за този временен живот и след него. Моли се за процъфтяването на нашите градове и села, за изобилие на земните плодове, за избавяне от глад и от всяка проказа. На скърбящите подай утешение, на страдащите – изцерение, на заблудените от пътя на истината – скорошно обръщане, на родителите – благословение, на децата – възпитание в страх Господен, на бедните и немощните – помощ и застъпничество.

Неговата икона във ВМА-София, фото: Вера Бучкова

Благослови ни с цялото си свято архипастирско благословение, та покривани с него, да се избавим от козните на лукавия и да избегнем всички вражески козни, ереси и разколи.

Дай ни благоугодно да преминем попрището на нашия временен живот, наставлявайки ни по пътя, който ще ни отведе в селенията на праведните, избави ни от въздушните митарства и се помоли за нас на всесилния Бог, за да Го славим заедно с теб във вечния живот, Отца, Сина и Светия Дух, на Когото подобава всяка слава, чест и поклонение, във вечни векове. Амин.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles