8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Майчината кърма пази от 70 болести

Майчиното мляко пази децата от над 70 болести, прави го по-уверено, когато порасне. Съприкосновението с майката дава самоувереност на човека дори в зряла възраст. Това е една от причините да се смята, че по-продължителното кърмене е част от успеха и добрата реализация на всеки, който е сукал до по-късно, показват изследвания на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Кърмата намалява със 72% риска от развитие на бронхопневмонии в детска възраст, както и на бронфити. Намалява риска от астма с 27.40 на сто, на инфекции – с 64%, на отити – с 50%, на атопичен дерматит – с 42%, на астма – с 27.40%, от затлъстяване – с 27 на сто и от левкоза – с 19 процента. Кърменето занижава риска за майката от кръвозагуба след раждането и развитието на анемия и спомага за по-бързото и възстановяване на теглото след бременността. Доказано е, че то намалява риска от развитие на рак на гърдата с 28% и рак на яйчника с 21 на сто, като ефектът се увеличава с продължителността на кърменето.

Първите седмици с новороденото са истинско изпитание за майката, особено, ако тя е решила да го кърми. Всяко здраво бебе има рефлекс да суче, необходимо е само да бъде подтикнато да започне. Нужно е обаче търпение.

Гушнете бебето и го поставете на гърдата си, говорете му нежно и го масажирайте леко по телцето. То ще суче добре, ако зърното на гърдата достигне т.нар „комфортна зона” в устата на бебето, където твърдото небце преминава в меко. Така мъничето ще може да осъществява основния натиск върху с устни и език, а кърмачката няма да изпитва болка.

Ако не иска да суче, погали устните му със зърното, за да отвори широко уста. Важно е да се изчака то да отвори широко уста, това гарантира добро засукване.

Бебето трябва да е приближено до гърдата с брадичката напред. След като устата му е широко отворена, насочете зърното към горната устна и нослето му. Едва тогава приближете мъничето към гърдата си.

За правилно поставяне на гърдата ъгълът между устните на бебето трябва да е тъп, а устните му обърнати навън като рибка, като долната му устна да е разположена така, че да опира собствената му брадичка.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles