2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Малчугани мечтаят да станат духовници

От: Наташа Войкина, Враца

Все повече момчета  в България мечтаят да се посветят на Бога и изразяват ясно своите предпочитания. Те са не само синове или   роднини на духовници. По думите на близките им, а и на самите тях, привличат ги чутите слова и заниманията в неделните  училища, а в немалко случаи  и християнският начин на живот на родителите им.

“Искам да стана свещеник”, заявил един петокласник тази седмица по време на организирано посещение на ученици в сградата на община Мизия. Децата от двете паралелки на пети клас  на Основно училище  „Цанко Церковски” в града, заедно с класните си ръководителки Даниела Димитрова и Валя Войкина, са посетии  служителите в администрацията  във връзка с темата за държавните и общински структури в България в часа  на класа. По думите на преподавателките, те били  посрещнати с голямо внимание и буквално “строен” състав на началниците на отдели. Учениците посетили  всички звена и разговаряли с  работещите в администрацията. Голям интерес предизвикал работният плот на завеждащият отдел “Образование” Цвети Дамянова, която нагледно им показала как се въвеждат техните отсъствия и оценки в системния сайт. Заместник- кметът Николай Нековски предствил на учениците  младата генерация от служещи, като изразил надежда, че някои от присъстващите на срещата  деца след години могат да седнат на тези бюра. После той ги попитал какви искат да станат, като порастнат. Във веселата глъчка с голяма увереност едно от момчетата заявило, че иска да стане свещеник и на въпроса знае ли къде ще получи необходимите знания, детето  отговорило, че родителите му го подкрепят в избора и вече са започнали да се интересуват как протича обучението в семинариите.

До преди няколко години със съдействието на  кметската и областна управа в Мизия неделното училище посещаваха деца от всички училища в малката община, които пътуваха с училищния автобус, придружавани от дежурни учители и родители на службите и беседите на местния свещеник.

„Надеждите са скоро това вълнуващо за децата преживяване да бъде възобновено, но няма вече автобус с толкова места, който да бъде предоставен за целта”, обясни енорийският свещеник отец Дилян Тенжерски.

Друг малчуган от Стара Загора вече сбъдна мечтата си да помага на Старозагорския митрополит Киприан и получи “бойното си кръщение” в две евхаристийни  служби, издържайки часове с радост, голяма отговорност и послушание.

„На втората дори, коят съвпадна с именния му ден в Мъглижкия манастир той оглави и Великия вход. Синът ми сияеше от щастие”, сподели майката Диана.

Първокласникът Георги Николов сам, без никой да го задължава, намира време между уроците, домашните и игрите, да чете и евангелска литература за деца.

„Момчето ми задава дълбокомислени и сложни въпроси още от преди две-три години. Неотдавна купихме книжка с диск за дядо Панкратий. Синът ми цяла седмица все си го пускаше и гледаше, вживя се в ролята на митрополит Киприан, представяше си, че столът е трон, една пластмасова пръчка жезъл, а чаршафът му беше мантния”, раказва майката Диана.

Фото: Петокласникът Георги иска да стане духовник

Снимка: Личен архив, предоставена от родителите

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles