15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Манастирът Хора в Истанбул става джамия

Стенописите от времето на Комнините ще бъдат покрити

Манастирът Хора (Карие – тур.ез.), който се намира в Истанбул ще бъде джамия, съобщава гръцката обществена телевизия ЕRT.

Решението е публикувано в правителствения турски вестник. Мястото е емблематичен  византийски паметник от епохата на императорите Комнини, известен със своите фрески. Това е вторият християнски паметник на културата, след катедралата „Света София”, който ще стане място на мюсюлманската обредност.

В  манастира се намира известната църква „Христос Спасител”. Тя вече няма да е музей, предава се на Дианета (Дирекцията по религиозни въпроси). Преди от прилежащото минаре да запее мюезинът византийските фрески ще бъдат закрити.  Манастирът Хора е  построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници в Истанбул. Сградата е превърната в джамия през 1511 г. след превземането на Константинопол.Манастирът е функционирал като джамия в продължение на 434 години и през 1945 г. с решение на правителството е превърнат в музей.

През 2019 г. Върховният административен съд на Турция взема решение отново да превърне манастира в джамия, обявявайки решението от 1945 г. за незаконно.

Решението не беше изпълнено досега, тъй като нямаше издаден президентски указ. Според оценка на политолози, това е още една символична стъпка с препратки към историята в контекста на ревизионистичната османска стратегия, към която се придържа Турция, отбелязва телевизия ERT.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles