2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Маслото от рапица пази от инфаркт

Маслото от рапица е с най-много полезни елементи – нещо, което го прави естествен съюзник срещу инфаркта, високото кръвно налягане и повишаването на лошия холестерол. То определено подобрява работата на сърдечния мускул”, твърдят учени.

Този продукт, който все още е слабо популярен у нас, се практикува широко в чужбина и то най-вече от хората, които съблюдават нормите на здравословния начин на живот и хранене. Той е източник, богат на витамин Е.

„Рапичното масло е изключително полезно за здравето заради своя добър хранителен профил – ниско съдържание на наситени мастни киселини и високо съдържание както на Oмега 6, така и на Oмега 3 полиненаситени есенциални мастни киселини. Тях не можем да синтезираме в организма си и непременно трябва да ги приемаме чрез храната”. Така коментира ползите от него проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи, която е и водещ специалист и многогодишен национален консултант по хранене и диететика. „Есенциалните мастни киселини и техните производни са важна част от структурите на всички клетъчни мембрани като осигуряват тяхната цялост, стабилност, и среда за ефективно действие на ензимите. Те са важни за нормалното функциониране на всички тъкани и органи, като имат ключова роля за развитието и функционирането на нервната система. Значителни количества полиненаситени Oмега 3 и Oмега 6 мастни киселини може да бъдат открити в рапичното масло и в растително-базираните маргарини, включващи рапично масло, както и в други растителни масла (ленено, сусамово, орехово масло)”, доплъни проф. Петрова.

Затова тя препоръчва, особено за летните месеци, употребата на мазнини, които съдържат рапичен продукт. Като довод националният консултант посочи редица изследвания, според които замяната на наситените с ненаситени есенциални мастни киселини допринася за поддържането на нормални нива на холестерола и триглицеридите в кръвта, съдейства за потискане на хроничните възпалителни процеси, и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, по-малкото количество наситени мазнини спомага за занижаване на нивата на лошия холестерол и оказва цялостно благоприятно действие върху организма.

Впрочем, маслото от рапица, съдържа 10 пъти повече Омега 3 в сравнение със слънчогледовото олио и зехтина, има неутрален вкус и не влияе на вкуса на приготвени храни. Същевременно, то има висока точка на опушване, поради което прегаря трудно, затова е и отличната мазнина за пържене и задушаване.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles