-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Масло от невен изсветлява луничките и старческите петна

С него раните заздравяват по-бързо, заличава белези

Лечебните свойства на невена са неизброми, повечето от тях са популярни и практикувани от хората отдавна. „Следвай ме” ви предлага някои от по-слабо познатите му ползи. Съцветията на това растения са отлично средство в домашната козметика  за борба с някои нежелани явления по  кожата.  Те се дължат на наличието в тях на органични смоли, албумин, фитоницин, етерични масла, витамините А и С, пентадецилова, силизилова и ябълкова киселина и каротин.

Независимо, че силната отвара от невен е лечебна и добро средство в козметиката, маслото от цветовете му е с много по-силно действие. То е в основата на много кремове, но не всякога потребителят е на 100% сигурен, че описаното върху опаковката отговаря на съдържанието вътре. Затова дерматолозите препоръчват във всеки крем, който ще се ползва през лятото, както и в плажните масла, да се капнат по 10 капки масло от невен на 50 млл/мг. Такова масло се продава в аптеките. То е най-доброто средство срещу вредното въздействие на UV-лъчите, заличаването на стари белези, изсветляването на лунчки и старчески петна, зарастването на рани, успокояването на кожни раздразнения, обриви, ужилвания от оси  пчели, както и от комари и папатаци.

Ако имате засаден невен в градината, можете да приготвите успешно масло от него и в домашни условия. Това става изключително лесно. Продуктът се получава, като залеете 20 леко накълцани цвята от невен с половин литър зехтин. Сместта престоява 20 дни, след което течността се прецежда, като в нея се изстисксват добре и цветовете от невена.

Маслото не се препоръчва за деца до 12-годишна възраст, бременни, кърмачки и за страдащи от ниско кръвно налягане.

 

 

Следвай ме – Стил

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles