9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Масовата ваксинация срещу коронавируса SARS-CoV-2 тръгна

Отварят и денонощни кабинети в болниците при голям наплив

Масовата ваксинация срещу коронавируса тръгна днес в цялата страна. Хиляди получиха първата доза. Пред „Пирогов” бяха отворени и временни пунктове. Диреторът на спешната болница проф. Асен Балтов разпореди една от големите заседателни зали в лечебното заведение да бъде превърната също в пункт за имунизации, за да не стоят хората навън. Денонощен кабинет беше разкрит и в Университетската болница „Св. Иван Рилски”. Допълнителни ваксинационни постове бяха оганизирани и в Университетската болница „Света Анна”.  Ударно поставяха ваксината и във Военно-медицинска академия, където с препарата на Астра Зенека към края на деня бяха имунизирани  1162 човека. По обяд здравният министър проф. Костадин Ангелов посети Алесандровска болница, където с пълна сила също вървеше процесът. Час по-късно той обяви, че при необходимост ще бъдат разкрити и денонощни кабинети, както и че здравнонеосигурените също ще имат право на инжекцията. За трудно подвижни хора могат да бъдат пуснати и мобилни екипи, в които ще се включат медици от центровете за спешна помощ.

По-късно тази вечер министър Ангелов разпореди на РЗИ-тата в страната да провеждат следната организация за ваксиниране на хората, които не попадат в приоритетните групи на националния план за ваксиниране – свободен достъп до ваксините ще има целодневно събота и неделя, в следобедните часове на работната седмица и при необходимост ще бъдат отваряни денонощни кабинети в болници, определени от РЗИ.

Към момента в наличност има само от тези на Астра Зенека. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък съобщи, че се очакват доставки на милион ваксини. Той разказа, че новият трик на антиваксърите е да записват часове за имунизацията, но да не се явяват. Целта, по думите му, е да объркат васинационния план.

548 са новите случаи на КОВИД-19 за изминалите 24 часа в страната. Направените тестове са 5696, като антигенни са 1566. Това показват официалните данни от Единния информационен портал.  26 462 акивните случаи на заразата към момента. В болницата се лекуват 3846 души, като в интензивните отделения са 316. Излекуваните са 160, а починалите – 18. Ваксинираните за последното денонощие са 4088  и така общият им брой става 108 356.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles