10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Мерките на д-р Кунчев срещу заразата

4054 са новите случаи на коронавирус, отчетен са 13 203

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев очерта мрачна картина за ситуацията с коронавируса у нас и настоя новите строги мерки за безопасност да бъдат удължени след изтичането на срока от две седмици и дори станат още по-строги. Това стана на брифинг днес.

Доц. Ангел Кунчев

„Не споделям оптимизма на част от управляващите, че с този темп на заразяване ще постигнем кой знае колко добър резултат. Очевидно ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември – минимум до края на ноември“, заяви той. Здравният министър проф. Костадин Ангелов го подкрепи, като каза, че навлизаме в изключително сериозна фаза на пандемията и ако нещата се влошат, следващата мярка е налагане на физическа дистанция.

„Положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят. Континентът е тъмночервен, а смъртността върви стремглаво нагоре. У нас само Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона, всички останали в страната са в червената. България се нарежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-о на Балканите. Смъртността в страната ни нарежда на 10-о място в Европа и на 4-о на Балканите. Ако не се губи време и се спазват мерките, теоретично няма да достигнем нивата на Чехия и Белгия, но ако се влоши ситуацията, ще има над 300 смъртни случая дневно и над 10 хиляди заразени на ден, каза още той“, каза доц. Кунчев. Той обяви и какви мерки трябва да бъдат наложени, за да се ограничи заразата. Ето какво каза:

„Ограничаване на работещите в офисите до 50%, като бъдат задължени тези, които не искат, както и затваряне на заведенията и кафетериите, които не бяха затворени с предходната заповед, до 22 или най-късно до 23 ч. Ограничаване на всички извънкласни дейности извън паралелката, като това да важи за всички ученици от 1 клас нагоре. На този етап вече считаме, че трябва да се помисли и за затваряне на училища в цели области в групата от 5 до 12 клас. Горещата ни препоръка към ВУЗ-овете – да преминат изцяло към дистанционна работа. Изключения да се правят само за медиците и то при упражненията. Редно е да минем на възстановяване на периода хората над 65 годни да пазаруват в зелен коридор – да пазаруват между 08:00 и 10:00 сутринта, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението. В момента в болниците се лекуват 3200 души – получават пълната медицинска помощ. Много е лесно да се намерят трима, при които е имало забавяне на линейката, при които не е имало навременно приемане в болницата, сигурно ги има и ще продължи да ги има. Но фокусирането в този 0.1% създаваме впечатление за хаос“.

Според доц. Кунчев медицинският персонал трябва да бъде освободен от карантина. „На контактния медицински персонал да не се прилага карантина, а да остават на работа след отрицателен PCR на третия ден от контакта. Време е колеги от доболничния сектор да се включат в тази борба“, каза главният здравен инспектор.

Според него спешно трябва да се дадат правомощия на здравния министър да може да командирова медицински специалисти от доболничната в болничната помощ, за да бъде по-равномерно натоварването и за да се справи здравната система.

Министър Ангелов

Министър Ангелов пък заяви: „Най-важната мярка е носенето на маска на закрито – тя спасява живот” По думите му това е мярката, която намалява пациентите, които имат нужда да постъпват в лечебно заведение. Следващата мярка е социалната и физическата дистанция. Да се избягват събиранията, да се избягват струпванията на публични места и да се ограничат пътуванията, ако не са необходими. Да избегне ползването на  асансьори, кина и т.н. Костадин Ангелов подчерта, че коронавирусат вече се разпространява дифузно, което не може да бъде спряно, но може да бъде контролирано.

„Още в самото начало говорихме, че процентът на положителните случаи през есента ще се увеличи. В тази ситуация най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за близките си, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим. Не е време за празнуване, време е за разум, време е за помощ на медицинската система“, призова още той, като подчерта, че медицинските специалисти с коронавирус към моментна са 1276 – от тях 90 се лекуват в болница, а 7 са в интензивни отделения.

„Искаме да намалим натиска върху лекарите. В София е най-големият натиск. Данните се подават към координационния център, а докато отиде линейката, леглата вече са заети. Но всеки, който счете себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко лечебно заведение. Нито едно не може да откаже на спешен случай“, увери министърът, като уточни, че в момента всяко трето легло за лечение на коронавируса е заето.

Той увери, че към настоящия момент няма планове и необходимост да настаняваме пациенти в хотели, каквото вчера предложи министърът на туризма Марияна Николова. В област Благоевград заетостта на леглата е 53 процента, в Шумен – 65 процента, посочи той и уточни, че в София тя е 28 процента. С близо 1000 ще бъдат увеличени леглата в столицата.

Следващата стъпка, ако се усложни ситуацията, е превръщането на цели болници в София за лечение само на коронавирус, каза още Ангелов.

По думите му държавата е обезпечена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на COVID-19. Днес ще пристигнат още 1700 флакона Ремдесивир, следващата седмица се очакват още над 4300 флакона, за 6 месеца са осигурени предпазни средства, уточни той, като изтъкна, че снощи са говорили в 3 часа през нощта с премиера Бойко Борисов.

По повод разпространения в социалните мрежи видеоклип, на който се вижда как роми са си направили купон и танцуват кючек в болнична стая по време на пандемията, в която има и криза за легла, министърът заяви, че е потърсил помощ от МВР, за да разбере кое е здравното заведение и скоро то ще бъде обявено и ще съобщи какви мерки ще бъдат взети.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който също участва в брифинга, пък изтъкна, че положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят, като смъртността в страната ни е на 10-то място. Той заяви, че не е оптимист при този темп на заразяване и заяви, че мерките за безопасност трябва да бъдат удължени поне до края на месеца, както и да бъдат затегнати.

Той изброи – ограничаване на работещите в офисите до 50%, затваряне на всички заведения най-късно до 23 ч., ограничаване на всички извънкласни дейности извън паралелката и затваряне на цели училища в най-засегнатите области, онлайн обучение за всички студенти, освен при упражненията на тези, които учат „Медицина“, както и връщане на мярката хората над 65 г. да да пазаруват между 08:00 и 10:00 сутринта. Вижте какво още каза той.

Проф. Асен Балтов

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви, че натискът върху болниците в София е много голям. След заповедта на министъра, до момента разкритите легла в София са 3000, от които 250 са за интензивно лечение.

„Мога да кажа, че натискът в софийските болниците е изключително сериозен. Много хора се обаждат по телефона да питат какво да се прави – при първите симптоми на неразположение си останете вкъщи, а ако проблемите се засилят – обадете се на личния лекар. Трябва да има диференциране на лечението на пациентите. Ако личният лекар поеме лечението на леките пациенти от първия ден на контакт с тях, до момента, в който трябва да постъпи в болница, това много ще ни облекчи“, заяви Балтов.  И отново припомни: „При първите симптоми на неразположение – леко повишаване на температурата, мускулна слабост, подобна на мускулна треска, останете си вкъщи, не ходете на работа. Поне 1-2 дена стойте вкъщи. Ако проблемите се засилят – потърсете личния си лекар. Когато нямате такъв – може да се обърнете към специалисти в РЗИ“.

4054 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните от Едннния информационен портал на здравно министерство. Те са резултат от рекорден брой отчетени тестове – 13 203.

Общо активните случаи у нас вече са 41 178. От тях в болница са 3191 души, като 239 болни са в тежко състояние в интензивните отделения. Починалите за денонощието са 54,

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles