10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Мехлем с борова смола за рани

Мазилото успокоява кожни разранявания, подпомага лечението на разширени вени

Смолите имат хилядолетно приложение в медицината, особено на Изток. Употребата им, като лечебно средство срещу много заболявания, са известни още от древността (вижте ТУК). Комбинирани с мед и прополис, в някои случаи, те дават невероятно добър ефект, определян често пъти като чудотворен. Това съчетание е с доказани качества за по-бързото заздравяване на рани, кожни разранявания, червен вятър и дори разширени вени.

Както вече ви обещахме (вижте ТУК), „Следвай ме” ще ви предложи в поредица рецепти с различни смоли.

          Мехлем от борова или кедрова смола и пчелни продукти

Съставки: 200 мл. зехтин, 100 г естествен пчелен восък, 100 г смола от иглолистни дървета (бор, смърч, кедър), 2 супени лъжици мед, 1-2 грама прополис.

Приготвяне: В дълбок съд се слага воскът, налива се смолата, която е смляна на прах преди това, и зехтина. Вари се на водна баня 10 – 15 минути. Поставете пчелния восък в тенджера, след това налейте зехтина и смолата. Поставете на водна баня за 10-12 минути. Необходимите ви смоли се продават в аптеките. Прибавя се медът и варенето продължава още 8 – 10 минути при постоянно бъркане. Отдръпва се от котлона и се изчаква да се охлади. Налива се в стъклени бурканчета. Мехлемът се съхранява в хладилника. С него се маже проблемния участък от кожата два до три пъти в денонощието.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles